GourmetCoffee Specialty Ethiopia Uraga 250g
Anaerobno fermentirana kava iz regije Guji ima edinstven okus z notami papaje, jabolčnega jabolčnika in pomarančnega likerja. Naravna predelava poudari njeno sladkost in kompleksnost.
Nadmorska viš ina: 2250 m nad morjem.
Pokrajina.
Sorta: Dega, Kurume, 74110
Postaja predelave: Haro Wachu
Pražarna: Beansmith
Predelava: naravna anaerobna
Ocena kupejev: 87,5
Kaj je specialna kava za gurmane?
To je izbor kav, ki smo jih skrbno izbrali, pražarna Beansmith pa jih je za nas predelala. Obstaja veliko opredelitev, združenje SCA (Select Coffee Association) izrecno navaja, da so to kave, ki pri strokovnem ocenjevanjudobijo vsaj 80 od 100 možnih točk in nimajo večjih okvar okusa. Naše izbrane kave so vedno 100-odstotno pregledne (kmetije, uvoznik, pražarna in prodajalec na drobno).
V čem so naše izbrane kave drugačne?
Ne pričakujte izrazite grenkobe v kavi, saj so pražene lažje kot običajne kave. Praviloma boste v njih našli več sadnih okusov. Vse naše kave so primarno namenjene za domačo pripravo kot filter kava, vendar to ne pomeni, da ne morejo biti zanimive v moka lončku.
Nasvet za pripravo
Natančne grobosti mletja ne zapišemo, ker jo ima vsak mlinček drugačno, vendar lahko poskusite mleti približno tako, kot smo dobili spodaj. Vendar je to v resnici eden od številnih različnih primerov. To je le nekakšna odskočna deska.
Kapljanje 18 g (60 ml bloom), skupaj 250 ml v 2:30 min.
Informacije od kmeta
Ta edinstvena anaerobna kava prihaja iz oddaljene regije Uraga v Guji, natančneje iz vasi Haro Wachu, kjer lokalna postaja predeluje naravne, oprane in anaerobne kave. Kava se prideluje na visoki nadmorski višini 2 250 metrov ali več, kar odlično odraža rodovitna tla in bujne gozdove Urage. Tu mali kmetje pridelujejo sorti 74110 in 74112 v senci dreves, kot so Cordia africana, akacija in ensetu. Žetev običajno poteka od novembra do januarja. Ta kava je zelo sledljiva, saj češnje izvirajo z le 5,2 hektarja. Skrbna nega in pozornost do natančnosti pri poskusnih metodah predelave dajeta odlično skodelico z visoko sledljivostjo porekla.
Anaerobna fermentacija je sodobna metoda predelave, pri kateri se kavne češnje fermentirajo v popolnoma zaprtih posodah brez dostopa kisika. Češnje se najprej skrbno sortirajo, da se ločijo nezreli, prezreli in zeleni plodovi. Zrele češnje se nato naložijo v posebne vrečke in močno stisnejo. Kisik se odstrani z vakuumskim sistemom, po 18-24 urah pa se zaradi tlaka CO₂ v posodi začne fermentacija. Češnje fermentirajo od 4 do 15 dni, v tem času pa tlak poskrbi, da sladki okusi mesa prodrejo neposredno v zrna. Po končanem postopku se češnje spremenijo iz rdečih v rumene. Po odstranitvi iz fermentacijske posode se kava 15-18 dni suši na afriških posteljah.
EAN: 8594206184104
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER