GourmetCoffee Specialty - Etiopija Tesfa DECAF - brez kofeina 250g
GourmetCoffee Specialty - Etiopija Tesfa DECAF - brez kofeina 250g

GourmetCoffee Specialty - Etiopija Tesfa DECAF - brez kofeina 250g

Ni na zalogi
10,90 €
Z DDV

Izjemna kava brez kofeina. Ne kolumbijska, ki jo imajo vsi, ampak etiopska. Okusi:karamela - žita - lešnik - čokolada

Ali želite kavo zmleti?
Ni na zalogi
detail_vyhody_heureka.png Preverjeno na ceneje.si detail_vyhody_doprava_zdarma.png Brezplačna dostava za naročila nad 85€
detail_vyhody_vse_skladem.png Široka ponudba na zalogi detail_vyhody_cerstve_prazena.png Vsak teden pražena kava
Z nakupom tega izdelka boste pridobili 12 točk. Vaša košarica bo vsebovala skupno 12 točk, ki jih je mogoče pretvoriti v bon v vrednosti 0,52 €.
Metoda obdelave
Prano (washed)
Kislost
nizka
Stopnja praženja
svetle
Drevo kave
100% Arabica
 

Profil okusa: karamela - žita - lešnik - čokolada

Nadmorska viš ina: 2000-2100 m

Metoda predelave: peneča voda brez kofeina (postopek CO2)

Lokacija: Agaro, Jimma, zahodna Etiopija

Sorta: Mešani

Lastnik: Mustefa Abakeno

Pakiranje: 250 g

Ocena kupa: 84,25

Uvoznik: Falcon

Pražarna: Beansmith

Kaj je GourmetCoffee Specialty?

To je prava specialna kava, ki jo je za nas skrbno izbrala in spražila selektivna pražarna Beansmith. Definicij je veliko, ena od natančnejših, ki jih je pripravilo združenje SCA (Select Coffee Association), pa pravi, da so to kave, ki pri strokovnem ocenjevanju dobijo vsaj 80 od 100 točk in nimajo natančno navedenih napak v okusu. Pri naših izbranih kavah boste našli tudi 100-odstotno preglednost (kmetije, uvoznik, pražarna in prodajalec na drobno).

Je dobra kava brez kofeina od drugod in ne iz Kolumbije? Da, etiopska!

Morda ste opazili, da so kave brez kofeina morda v 95 % iz Kolumbije, kar za nekoga, ki uživa v kavi brez kofeina, po določenem času postane precej dolgočasno. Zato smo iskali nekaj posebnega, dokler nismo našli brezkofeinskega kava iz Etiopije, in to celo predelanega z nekonvencionalno metodo CO2 (glej spodaj). In da bi bilo še huje, ima kava res poseben okus, ne iščite nobene kislosti, ampak okus po popcornu, karameli.

Izjemna metoda odstranjevanja kofeina

Ta postopek je prvič odkril znanstvenik Kurt Zosel na Inštitutu Maxa Plancka za raziskave premoga leta 1967, ko je raziskoval nove načine ločevanja mešanic snovi. Postopek CO2 je naravni postopek za odstranjevanje kofeina in dosega 99,9-odstotno učinkovitost. Gre za nežen postopek, pri katerem tekoči CO2 deluje na kofein v kavi. To zagotavlja, da okus kave ostane popoln! Ta postopek je popolnoma naraven in certificirano ekološki. Vendar ta postopek traja najdlje, od 6 do 7 dni. Kofein, pridobljen iz kave, se prečisti in proda industriji brezalkoholnih pijač.

Zaradi načina delovanja postopka druge spojine v zelenih kavnih zrnih ostanejo nedotaknjene, kar pomeni, da dekofeinizacija ne vpliva na okus in aromo končnega izdelka. Ogljikov dioksid je zelo selektiven in ne izloči ogljikovih hidratov in beljakovin v zelenih zrnih, ki prispevajo k okusu in aromi.

Nasvet za pripravo

Natančne grobosti mletja ne pišemo, ker jo ima vsak mlinček drugačno, vendar lahko poskusite mleti tako, da dobite približno to, kar smo navedli spodaj. Vendar je to v resnici eden od številnih različnih primerov. To je le nekakšna odskočna deska.

Kapljalnik - 18 g -> 3:00 -> 250 ml

Aeropress - 10g + 100ml iz 2min stiskanja

Informacije od kmeta

Tesfa v amharščini pomeni "upanje" in glede na trenutne svetovne razmere se nam je zdelo primerno, da našim strankam podarimo kanček upanja! Mustefa Abakeno je mali kmet, ki ima v lasti 18 hektarjev zemlje v bližini Agaro v regiji Jimma v zahodni Etiopiji. Kmetija in mokri mlin se nahajata na nadmorski višini 2040 m in sta posajena z različnimi sortami iz raziskovalnega centra Jimma.

Zaradi pomanjkanja vode na tem območju in omejenega prostora za fermentacijo Mustefa kavo fermentira, preden jo prestavi na sušilne postelje, zaradi česar je postopek medenja nekoliko šibkejši. Družba Mustefa se je pred kratkim registrirala kot izvoznik, da bi začela prodajati svojo kavo neposredno kupcem, kar ji je zdaj dovoljeno po spremembi predpisov v Etiopiji. Vzpostavil je majhno mkrožni mlin, v katerem predeluje kavo s svoje kmetije in kavo od pridelovalcev, ki jo hrani ločeno in suši na dvignjenih gredah v bližini svoje hiše. Mustefovi pridelovalci so sosedje in imajo vsak od 4 do 10 hektarjev zemlje. Obdeluje naravno in prano kavo, ki jo posuši v polsenci. Predvidevamo, da bo Mustefa imel na voljo približno 600 vrečk. Z neposrednim sodelovanjem z uvoznikom Falcon lahko zagotovimo veliko večjo učinkovitost dobavne verige in povečamo količino denarja, ki se vrne proizvajalcem.

EAN: 8594206182711

Morda vam bo všeč tudi

LB PLACEHOLDER