The Miners Ruanda Mwito 250g
Okusite odlično kavo iz izbrane pražarne The Miners.
Okus: jagoda - kokoš - zaključek evkaliptus
O tej kavi:
Kava izRuande ima idealne pogoje za gojenje, kot so visoka nadmorska višina, redne padavine, vulkanska zemlja z dobro organsko strukturo in bogastvo sort Bourbon. Veliko večino tukajšnje kave pridelujejo mali pridelovalci, ki jih je po nekaterih ocenah kar pol milijona, njihova zemljišča pa pogosto ne presegajo enega hektarja na družino. Kava se prideluje v večjem delu države, še posebej veliko pa jo pridelujejo ob jezeru Kivu in v južni provinci. Kmetje se običajno združujejo v tako imenovane zadruge in uporabljajo storitve centraliziranih pralnic. Kava cveti med septembrom in oktobrom, obiranje pa se nadaljuje od marca do julija, pri čemer se prihodi v Evropo začnejo med avgustom in decembrom.
Postaja Mwito je bila zgrajena že leta 2008 na velikem zemljišču na obali jezera Kivu, vendar več let ni delovala stabilno, ker nekdanji lastnik ni imel dovolj sredstev za kritje obratnega kapitala. V preteklih letih kmetje niso imeli stalnega partnerja, ki bi jih podpiral poleg nakupa kavnih češenj. Družba RTC je leta 2017 od istega lastnika kupila postajo Mwito skupaj s postajo Kirambo in v sezoni 2018 prvič začela upravljati ti postaji. Leto pozneje so bili vsi kmetje registrirani in so jim ponudili vpis v programe družbe RTC za vpliv na kmete in razširjanje ter pripravo na certificiranje. Od leta 2021 sta se zaradi stabilnosti in usposabljanja, ki ju je zagotovil RTC, produktivnost in kakovost dostavljenih češenj znatno izboljšali, kar je povzročilo večji donos na kilogram dostavljenih češenj. Družba RTC je leta 2019 zgradila tudi vrtec za otroke pridelovalcev kave. Družba RTC na postaji Mwito je veliko investirala tudi v afriške sušilne postelje, prenovo pralnih kanalov in popolnoma nov motorni obiralnik ter ima potencial za pridelavo ene najboljših kav, ki so na voljo v Ruandi. Na postaji trenutno pridelujejo naravno in oprano kavo. Vse češnje, ki jih kmetje dostavijo čez dan, se najprej operejo in pregledajo, da se odstranijo in ločijo morebitne napake, kot so nezreli tako imenovani plavajoči delci ali kakršni koli tujki, preden se nadalje obdelujejo.
Kmetija: Mwito Station
Nadmorska viš ina: 1347 m nad morjem
Predelava: naravna
Sorta: Red Bourbon
Idealno za: Aeropress, Chemex, French Press, V60, Vacuum Pot, Moka Pot
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER