- Dominik Škoda
- 4391 pogledi
V svetu kave bi težko našli vrsto, ki povzroča toliko kontroverznih mnenj, kot je slučaj s cibetkovim kavom, znanim tudi pod eksotičnim imenom kopi luwak coffee. In vseeno, kot je pogosto, je vse začelo naključno...
Zgodovina cibetkove kave
Kava je bila ekonomsko zanimiva kultura že v 18. stoletju, torej v času, ko so otoki, kot sta Jawa ali Sumatra, bili del nizozemskih kolonij. Domačini, ki so delali na kavnih plantažah, so seveda strogo prepovedani odvzeti kavna zrna za lastno uporabo. In ravno so opazili, da v izmetu majhnih palmastih cibetk, ki radi uživajo sadove kavnice, kavna zrna ostanejo praktično nedotaknjena.
Tako so jih začeli zbirati, čistiti, pražiti in uživati v kavi, za katero današnji gurmani plačujejo osupljive zneske. Lastniki plantaž so morda sprva zamislili nos nad kavo svojih zaposlenih, a brez dvoma samo dokler je niso sami okusili. Rodil se je...
Fenomen cibetkove kave
Neprehranjljivo kavno zrno prehaja skozi črevesje cibetke proces, podoben fermentaciji. Vplivajo nanj prebavni encimi in zaradi njih se proteini razgrajujejo na krajše peptide ali neposredno na posamezne aminokisline. Vendar pa konsumenta bolj zanima rezultat kot kemični proces – torej, v čem je okus te kave drugačen, oziroma boljši, če ne – kot trdijo nekateri „strokovnjaki“ – najboljši.
Fermentacijo odstrani kavno zrno grenke snovi, zato bi moralo končno kavo biti zelo aromatično in nežno. Vas skuša poiskati okusiti? Po branju naslednjih vrstic vam morda okus nepričakovano zagrkne v ustih.
Kaj cibetke pravijo?
Divje živim cibetkam se zagotovo ne bi posebej pripadalo, da se nekdo sprehaja po gozdu in zbira njihov izmet. Vendar bi bilo naivno misliti, da današnja cibetkova kava izhaja izključno iz izmeta svobodno živih cibetk. V praksi to pomeni gojenje v ujetništvu, cibetke živijo v kletkah, pogosto v precej neugodnih pogojih.
Same dejstva, da so samotarske in izrazito teritorialne, govorijo o tem, da življenje v majhni kletki, v tesni bližini drugih živali iste vrste, ni za njih naravno niti prijetno. Kavna zrna so jim pogosto prisilno podajana. Malo žalostna zgodba o kavi, ki sta njena izvirnost in „nedostopnost“ postavili na piedestal, kaj pravite?
Odločitev, ali bi takšno kavo lahko mirno in udobno uživali, pustimo samo vam. Lahko vam pa ponudimo nadomestilo z okusom cibetkove kave.
