Kava Cibet

V svetu kave bi težko našli vrsto, ki povzroča toliko kontroverznih mnenj, kot je slučaj s cibetkovim kavom, znanim tudi pod eksotičnim imenom kopi luwak coffee. In vseeno, kot je pogosto, je vse začelo naključno...

Zgodovina cibetkove kave

Kava je bila ekonomsko zanimiva kultura že v 18. stoletju, torej v času, ko so otoki, kot sta Jawa ali Sumatra, bili del nizozemskih kolonij. Domačini, ki so delali na kavnih plantažah, so seveda strogo prepovedani odvzeti kavna zrna za lastno uporabo. In ravno so opazili, da v izmetu majhnih palmastih cibetk, ki radi uživajo sadove kavnice, kavna zrna ostanejo praktično nedotaknjena.

Tako so jih začeli zbirati, čistiti, pražiti in uživati v kavi, za katero današnji gurmani plačujejo osupljive zneske. Lastniki plantaž so morda sprva zamislili nos nad kavo svojih zaposlenih, a brez dvoma samo dokler je niso sami okusili. Rodil se je...

Fenomen cibetkove kave

Neprehranjljivo kavno zrno prehaja skozi črevesje cibetke proces, podoben fermentaciji. Vplivajo nanj prebavni encimi in zaradi njih se proteini razgrajujejo na krajše peptide ali neposredno na posamezne aminokisline. Vendar pa konsumenta bolj zanima rezultat kot kemični proces – torej, v čem je okus te kave drugačen, oziroma boljši, če ne – kot trdijo nekateri „strokovnjaki“ – najboljši.

Fermentacijo odstrani kavno zrno grenke snovi, zato bi moralo končno kavo biti zelo aromatično in nežno. Vas skuša poiskati okusiti? Po branju naslednjih vrstic vam morda okus nepričakovano zagrkne v ustih.

Kaj cibetke pravijo?

Divje živim cibetkam se zagotovo ne bi posebej pripadalo, da se nekdo sprehaja po gozdu in zbira njihov izmet. Vendar bi bilo naivno misliti, da današnja cibetkova kava izhaja izključno iz izmeta svobodno živih cibetk. V praksi to pomeni gojenje v ujetništvu, cibetke živijo v kletkah, pogosto v precej neugodnih pogojih.

Same dejstva, da so samotarske in izrazito teritorialne, govorijo o tem, da življenje v majhni kletki, v tesni bližini drugih živali iste vrste, ni za njih naravno niti prijetno. Kavna zrna so jim pogosto prisilno podajana. Malo žalostna zgodba o kavi, ki sta njena izvirnost in „nedostopnost“ postavili na piedestal, kaj pravite?

Odločitev, ali bi takšno kavo lahko mirno in udobno uživali, pustimo samo vam. Lahko vam pa ponudimo nadomestilo z okusom cibetkove kave.

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 15 let vodi spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativne priprave kave. Lastnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ampak tudi ljubitelj narave, hobijev in glasbe.

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.