- Dominik Škoda
- 4458 pogledi
Ne glede na to, ali ste izkušeni profesionalci v skupnosti ljubiteljev čaja ali se šele spoznavate z njim, vam bomo svetovali, kaj upoštevati pri izbiri.
BOGAT OKUS IN ZGODOVINA
Ste se odločili raziskati okus enega najbolj priljubljenih napitkov na svetu? Ni važno, ali načrtujete občasno pitje skodelice ali vidite kariero resničnega „čajarja“. V tem trenutku morda ne veste, katerim parametrom posvetiti pozornost pri izbiri črnega čaja.
DRŽAVE IZVORA ČRNEGA ČAJA
Čaj je kot vino, tudi pri njem je pomembno, od kod prihaja. Lokacija pusti svoj neizbrisni pečat v čaju. Nekatere sorte so poleg tega tesno povezane z območjem gojenja.
INDIJA – iz daljne Indije prihajata dve najbolj znani vrsti črnega čaja.
To je ASSAM s svojim bogatim, skoraj kremasto čokoladnim okusom. Čeprav se sprva zdi strog zaradi vsebnosti taninov, je zaključek gladek in nežen.
In potem DARJEELING – sorta, gojena izključno v Indiji. Darjeeling je nekaj kot šampanjec med čaji. Pravi gurmani dajejo prednost drugemu trgatvi, ki ponuja liste z značilnim muškatnim okusom.
ŠRI LANKA – tem otokom so prej rekli Ceylon in Britanci od tja prinašajo svoj najljubši čaj že od sredine devetnajstega stoletja. Še leta 1965 je Šri Lanka bila eden glavnih svetovnih izvoznic čaja. Ugodno podnebje otoka daje čaju lahkoten citrusni okus s čokoladnimi odtenki.
KITAJSKA – ponudba kitajskih čajev je zelo široka, zato bo res vsak našel nekaj zase, ne glede na to, ali preferira bolj nežne, sladke ali dimljene okuse. Zadnji omenjeni okus in aroma ponuja čaj Lapsang Souchongs, ki ima nižjo vsebnost kofeina in omenjeno leseno aromo, medtem ko je Yunnan čaj okusno bolj nežen in glede na delež kofeina močnejši.
KENIJA – danes tretji največji uvoznik čaja po Kitajski in Indiji. Čaj, ki raste v tej afriški državi, izstopa s polnim okusom s pridihom citrusov, pritegne z aromo aenske in kardamoma.
KJER JE ROKNIL ENGLISH BREAKFAST TEA IN NJEGOVE PODOBNE?
Glede na to, da so čaj tesno povezani z britanskimi otoki, boste pogosto naleteli na English breakfast tea, oziroma Scottish ali Irish tea. Pogosto gre za mešanice več vrst čaja (pogosto ne manjka indijski Assam, cejlonski in kenijski čaj). Posebnost je nato Earl Grey – Assam ali Darjeeling, obogaten z bergamotnim oljem.
KAJ VSEBUJE
Po lekciji čajne geografije je čas, da pogledamo, kaj pravzaprav ta napitek vsebuje...
Polifenoli – snovi z izrazitimi antioksidativnimi učinki, ki so povezane z zmanjšanjem tveganja za razvoj številnih bolezni. Konkretno gre predvsem za theaflavine in thearubigine.
Kofein – učinki tega stimulansa so dobro znani, ugodno vplivajo na fizično in psihično učinkovitost, spomin ali izgorevanje maščob.
Kar zadeva vsebnost vitaminov in mineralov, se lahko v črnem čaju veselite vitaminov skupine B, magnezija, kalija in mangana.
OKUSNO V VSAKEM DNEVNEM ČASU
S črnim čajem lahko zjutraj začnete naporen dan, prav tako pa bo prijeten spremljevalec med popoldanskim druženjem. Preizkusite več vrst in se ne bojite eksperimentirati.