Kako izbrati aparat za espresso?

Ta članek ima za cilj pojasniti osnovne težave z espresso kavami in njihovo delovanje, glede na to, da na tem področju obstaja veliko mitov in nejasnosti. Trenutni trg je preplavljen z mnogimi kavami. Tečejo oglasi, kako si doma pripraviti kavo kot v italijanski kavarni, proizvajalci se tekmujejo v tem, kaj vse aparat sam lahko naredi. Njihova skupna značilnost je tudi to, da se prodajajo predvsem v trgovinah s potrošniško elektroniko, bodisi v nakupovalnih središčih ali v velikih spletnih trgovinah, kjer na enem mestu lahko kupite hrano za psa, detergente za perilo in zagotovo najboljši kavni aparat.

Na žalost ravno tam ne boste našli pravega espresso kavnega aparata. Kako to? In kako se orientirati pri izbiri kavnega aparata?

Kaj je espresso kava?

Moramo začeti z definiranjem, kaj je espresso. Espresso je pijača približno 7-8g kave v volumnu približno 25ml, ki nastane z iztekanjem vode pod tlakom skozi ročico aparata v približno 30 sekundah. To je zelo pomembno, nič drugega ni espresso. Na žalost 90% potrošniških kavnih aparatov na trgu tega ne zmore, zato vam kava nikoli ne bo tekla kot v pravi kavarni. Med temi parametri je še posebej pomembna velikost skodelice kave in čas ekstrakcije.

Izberite si pri nas kakovostno kavo, mlinček, kavni aparat, french press, moka konvico, dripper, džezvo in več.

1. Velikost skodelice za espresso

Da, pravi espresso je res majhna skodelica kave, ampak kaj, če imate radi veliko? Kako to počnejo v dobri kavarni? Kava se tam ne pripravi tako, da bi skozi ročico s kavo šlo 150-200ml vode, ampak se naredi približno 25ml espresso in preostanek se dolije z vročo vodo. Razlika v okusu bo ogromna. In zdaj nazaj k potrošniškim kavnim aparatom. Oni vam tam večjo kavo (na primer americano) naredijo prav tako, da preprosto skozi kavo teče toliko vode, kolikor izberete, in to je to.

Potrošniški kavni aparati naredijo kavo večjega volumna slabo. Slabo je predvsem zato, ker bo slaba ne samo končna aroma, ampak tudi dolga ekstrakcija sveže kave (priporočamo izbiro) povzroča izločanje snovi, ki lahko povzročijo prekomerno kislost v želodcu. Preprosto snovi, ki jih ne želite v kavi, zato je treba vedno dosledno upoštevati pravilne recepte za pripravo kave.

2. Čas ekstrakcije kave vs. velikost skodelice

Vemo torej, da mora biti čas 30 sekund, ampak kako se to dogaja? Mnogi ljudje bi lahko mislili, da ima kavni aparat nek časovnik, ki ga po 30 sekundah ugasne in v teh 30 sekundah izpusti le 25ml kave. To ni tako. Espresso je veliko preprostejše orodje. Iz kavnega aparata gre voda pod tlakom, mleta kava postavlja odpor in kava izteka.

3. Grobost mletja in količina kave v ročici espresso aparata

Prav s pomočjo grobosti mletja in količine mlete kave v ročici nastane v določenem času določen volumen kave. To ni mogoče izračunati, preprosto je treba poskusiti in s nekaj poskusi najti pravo grobost mletja kave. Je postopek zelo občutljiv, kjer igrajo vlogo stotine grama in zelo majhne razlike v mletju. Na primer, na lestvici 1-40 na mlinčku lahko razlika enega stopnja povzroči razliko 8ml pijače, zato so potrebni zelo natančni in občutljivi, torej profesionalni mlinčki.

4. Zakaj to običajni kavni aparati ne znajo?

Ni tako lahko. Zdaj je verjetno vsakemu jasno, da po principu, kako delujejo običajni kavni aparati (tj. pritisnete gumb in izteče določen volumen kave) ni mogoče doseči, da iz njih nastane pravi espresso. To je postopek poskusa in napake, in kavni aparat bi moral sam pripraviti več pijač, preden se kalibrira. In tako običajni kavni aparati iz trgovin ne delujejo.

Potrošniški kavni aparati za espresso ne delujejo s parametroma časa in grobosti kave, upoštevajo le volumen in težo. So tudi prilagojeni tako, da naredijo kavno pijačo iz kakršno koli mlete kave. Da bi se to zgodilo, ne postavlja kava in njena grobost mletja odpor, ampak same posode v ročici kavnega aparata, zato lahko potrošnik v ročico vlije celo grobo mleto kavo, in le-ta preprosto teče skozi.

Kava je vodnata, brez okusa in telesa, ampak nastane kavna pijača. A nikoli ne bo okusila kot kava iz dobre kavarne.

 

5. Zakaj espresso zahteva kakovosten mlinček za kavo?

Iz vsega, kar smo omenili zgoraj, je jasno, da vse vrti okoli mletja kave. Kako dober pa mora biti kavni mlinček? Na žalost tukaj ni veliko kompromisov, čeprav smo prepričani, da se bodo mnogi izmed vas poskušali. Razumemo to. Pogosto je treba skozi ta postopek iti. Mlinček je drag, želite poskusiti drugače, a čez čas ugotovite, da je to izguba časa in si kupite kakovosten mlinček.

Potrebno je, da mlinček ima dovolj natančno nastavitev grobosti, tj. vsaj 40 stopenj med grobostjo za french press in džezvo, tukaj izhajamo iz osebnih izkušenj z Baratza Sette 270, kjer je osnovnih 40 stopenj. Za predstavo, če bom imel enak volumen skodelice in enako količino kave, potem bo razlika v obliki 1 stopnje grobosti mletja povzročila nastanek kave v volumnu približno 5ml več, tj. 20% volumna skodelic. To je precej veliko. In lahko bi se zdelo, da je 40 stopenj veliko. Torej, kakovosten espresso mlinček bi moral imeti še večjo občutljivost, tj. več stopenj mletja.

Tu priporočamo mlinčke Rancilio Rocky, Eureka Mignon, Baratza Sette 270, Baratza Sette 270W. Baratza Sette AP je nekako na meji in Baratza Encore bolj neprimeren za resno uporabo, čeprav lahko tudi služi. Pri ročnih mlinčkih v bistvu ni veliko za izbiro, nastavitev grobosti ima malo stopenj, zato v tem pogledu niso dovolj natančni, mogoče Porlex bi se lahko uporabil v določenih okoliščinah.

6. Ali potrebujete pravi espresso kavni aparat ali dejansko kaj drugega?

To je dobro vprašanje, kako izbrati kavni aparat? Če iščete kavni aparat, ki vam bo kar najbolj enostavno sam pripravil skodelico kave, potem ne kupujte pravega ročnega espresso aparata. Kakovosten ročni espresso vam bo odprl povsem nov svet kave in okusov, a je to rokodelstvo, zahteva navdušenje in malo žrtvovanja, preden si človek nastavi in prilagodi aparat. Tukaj ni nič brezplačno, to je osnovno pravilo espressa, nič se tukaj ne zgodi samo, vse imate v rokah, kavni aparat le potiska vodo skozi ročico.

Če želite kakšen avtomatski kavni aparat in še imate radi več kave kot malo espresso, je za vas odlična izbira kavni aparat za filtrirano kavo. Ti kavni aparati delujejo popolnoma avtomatsko, nalijete v njih vodo, vložite papirnati filter z mletimi kavnimi zrni, vklopite in čez nekaj trenutkov je kava pripravljena. Priprava kave je takojšnja, celoten postopek ne traja več kot nekaj minut. Preprosto se v tem ne znajdete? Dober nasvet je tudi, da uporabite storitve spletne strani Arecenze.cz, kjer najdete primerjave vseh možnih kavnih aparatov na trgu.

 

7. Filtrirana kava kot alternativa espressu?

Filtrirana kava ima nesmiselne prednosti v tem, da je naravno večjega volumna, torej v primerjavi s komercialnimi kavami, kjer pod tlakom izteče 150ml vodne kave. Zato potrošniške espresso kavne aparate ne priporočamo, čeprav, če želite, kakšen avtomatski kavni aparat, je lep članek, kako izbrati najboljši kavni aparat na voljo v povezavi. Filtrirani kava ustvari okusno pijačo bogatega okusa.

Druga prednost kavnih aparatov za filtrirano kavo je njihova toleranca na grobost mletja. Za mletje za filtrirano kavo vam zadostuje kateri koli mlinček. Za domačo uporabo priporočamo kombinacijo unikatnega kavnega aparata Moccamaster in mlinčka Wilfa, celotna kombinacija stane približno 8.800 Kč in vam bo pripravljala vrhunsko filtrirano kavo. Ni veliko boljšega, dobra espresso kavni aparat za 8 tisoč ni mogoče dobiti, kakovostni pa stanejo v desetih tisočih korun. 

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 15 let vodi spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativne priprave kave. Lastnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ampak tudi ljubitelj narave, ročnih del in glasbe.

Izbira espresso kavnih aparatov:

Povezani izdelki

Aparat za espresso Rancilio Silvia E Aparat za espresso Rancilio Silvia E 2
Ni na zalogi
Aparati za kavo Espresso

Aparat za kavo Rancilio Silvia E

Različica 2020. Domači vzvodni espresso aparat Silvia E odlikuje predvsem nizka cena, ki je v nasprotju s kakovostjo zasnove, ki je v številnih pogledih primerljiva s profesionalnimi aparati, ki so mnogokrat dražji. Izdelano v Italiji.
Ni na zalogi
850,90 €
Aparat za kavo La Pavoni Europiccola Lusso El Aparat za kavo La Pavoni Europiccola Lusso El 2
Na zalogi
Aparati za kavo Espresso

Kavni aparat La Pavoni Europiccola Lusso ELQ (srebrn)

Ta aparat za kavo že dolgo velja za absolutno italijansko legendo na področju priprave kave. Klasična zasnova iz leta 1950 in nezamenljiv postopek priprave kave sta tisto, kar še danes osvaja stranke. Ta izdelek NI na zalogi v naši trgovini.
Na zalogi
791,90 €
Moccamaster KBG Select BLACK
Na zalogi
Aparati za kavo

Moccamaster KBG Select BLACK

Legendarni domači aparat za kavo Technivorm Moccamaster KBG je primeren za pripravo do 1,25 l popolne filter kave. Nova različica KBG Select vam omogoča izbiro med 6 ali 10 skodelicami.
Na zalogi
261,90 €
Ročni kavni aparat GAGGIA Classic EVO E24 Ročni kavni aparat GAGGIA Classic EVO E24 2
Na zalogi
Kavni aparati z vzvodom

Ročni kavni aparat GAGGIA Classic EVO E24

Gaggia Classic Classic EVO v novem dizajnu za vse, ki želite uživati v popolnem italijanskem espressu v udobju svojega doma. Aparat za kavo je izdelan v Italiji , kar zagotavlja vrhunsko kakovost, strokovnost in zanesljivost.
Na zalogi
520,90 €
Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.

Komentarji (0)

Trenutno ni komentarjev.

🎄 Žal paketa ne moremo več dostaviti do božiča. Spletna trgovina še naprej odpremlja pakete vsak dan ➡️ Več informacij