- Dominik Škoda
- 9701 pogledi
- 0 komentarji
V Italiji, kjer se je rodila prva moka posoda na svetu, je del več kot 90 % vseh gospodinjstev. Tudi pri nas se sedaj moka posoda postaja ena izmed najbolj prodajanih alternativnih pripravil kave. Zato vam s tem člankom želimo pomagati pri izbiri posode, da boste iz nje lahko izkoristili čim več užitka.
Kako mi bo pripravil kavo?
Kot je Alfonso Bialetti leta 1933 patentiral prvo moka posodo, so legendarne moka posode Bialetti postale prisotne po svetu. K temu izumu ga je vodila želja, da bi vsak prebivalec Italije lahko v udobju svojega doma pripravil okusno espresso, na katero je navajen iz kavarne. Kava, ki jo bo moka posoda pripravila za vas, bo močna in v majhni količini približno 50 ml na 1 skodelico. Od vseh alternativnih priprav kave (priporočamo izbrano) biti bo kakovostnemu espressu res najbolj podobna.
Moka posode iz aluminija ali nerjavečega jekla?
Prvo vprašanje, ki si ga mora vsak postaviti pred nakupom prve moka posode, je izbira materiala. Prve proizvedene Bialetti posode so bile iz aluminija. Razlog je bil precej zanimiv. Italija je imela velike zaloge boksita, iz katerega se pridobiva aluminij, in da bi Mussolini prisilil Italijo k njegovi uporabi, je aluminij proglasil za italijanski nacionalni kovinski material. Nerjaveče jeklo je bilo Italiji prepovedano.
Aluminij pa ima v primerjavi z nerjavečim jeklom majhno prednost. Odlično prevaja toploto in se po kratkem času notranjost aluminijastega kavnika pokrije s patino, zaradi katere posoda ohrani prijeten kavni aromo, kava pa iz njega mnogim ljudem nekoliko bolje pristaja.
Največje skrbi glede aluminija imajo ljudje zaradi njegovih učinkov na zdravje. Prehranski aluminij, iz katerega so danes izdelani aluminijasti pripomočki, nima nobene povezave z aluminijastimi pribori in posodo, ki so jih poznali naši predhodni generacije. Če v posodi vsak dan pripravite eno ali dve kavi, ni razloga za skrbi.
Aluminijasto moka posodo lahko uporabljate na katerikoli vrsti štedilnika razen indukcijske plošče. Delovala bo torej na plinski, električni plošči, sklokeramični plošči.
Če iščete moka posodo za indukcijo, je vaš izbor omejen na moka posode iz nerjavečega jekla. Izbirate lahko med posodami, ki so popolnoma iz nerjavečega jekla, ali posodami, ki imajo vsaj spodnji del iz nerjavečega jekla. Zgornji del pa je lahko iz aluminija, keramike ipd.
Moka posoda za koliko skodelic?
Če ste se že odločili za material, pride na vrsto izbira velikosti moka posode. V naši trgovini se pogosto srečujemo s strankami, ki imajo nagnjenost kupiti posodo čim večjo, da si v njej pripravijo kavo tako sami kot ob obisku večjih gostov.
Priprava kave v moka posodi pa ima določene posebnosti. Da bi si pripravili kavo tako, kot naj bi iz moka posode, morate:
- v spodnji del naliti toliko vode, kolikor se prilega preko varnostnega ventila
- cevirnik napolniti z mleto kavo in poravnati, ne stiskati
- razmerje kave in vode naj bo 1:11
Alkimija priprave kave v moka posodi je še nekoliko bolj zapletena, vendar si lahko mirno preberete članek o Pripravi kave v moka posodi. Vendar pa je treba upoštevati teh 3 pravila.
Če kupite posodo za 6 skodelic in želite pripraviti le 2 skodelici, boste intuitivno dodali manj vode in manj kave. V posodi pa ne bo nastal potreben tlak in končni napitek ne bo takšen, kot bi moral biti. Po našem mnenju bi bilo to škoda. Zato pri izbiri pomislite, za koliko oseb boste najpogosteje pripravljali kavo.
Če imate kljub temu raje večje skodelice kot približno 50 ml, lahko končni napitek dodate z vročo vodo. To je najpreprostejši in verjetno tudi najbolj varen način, kako močno kavo "razredčiti". Rezultat bo tako imenovani Lungo, kar v italijanščini pomeni "dolg" ali "razredčen". Pripravljeno kavo v primeru Lunga dodajte vročo vodo v razmerju 1:1, v primeru Americano pa razmerje 1:5.
Bi želeli kupiti moka posodo? Oglejte si naš E-SHOP.
Ali lahko dam v moka posodo manj vode in manj kave?
Kot je že omenjeno zgoraj, manj vode in manj kave bo imelo za posledico napitek, ki je nekoliko drugačen, kot če napolnite moka posodo popolnoma. Ni vam treba skrbeti, da če dodate manj vode ali manj kave, posoda ne bo delovala. Delovanje pa ni zagotovljeno, če se količina uporabljene vode in kave zmanjša pod 50 % prvotne količine.
Pri določanju količine vode in kave vedno upoštevajte razmerje kave in vode 1:11.
Priporočamo za pripravo:
-
Druge metode priprave kave
- Priprava kave v french pressu
- Priprava kave Cold brew (hladna kava)
- Priprava kave v moka posodi
- Priprava kave v džezvi
- Priprava kave v Vacuum pot
- Priprava filtrirane kave
- Priprava kave - Espresso - popolnoma priročnik
- Priprava kave v Aeropressu
- Priprava zelene kave z zorenjem
- Priprava vietnamske kave
- Pijače iz espressa
- Priprava kave v Chemexu
- Priprava yerba maté v kalabase
- Ledena kava - recepti za 6 načinov
- Okusi v kavo
- Priprava kave flat white
- Priprava kave frappé
- Priprava kave batch brew
- Priprava kave espresso tonic
- Priprava kave cappuccino
- Priprava caffe latte
- Priprava latte macchiato
- Priprava espresso macchiato
- Priprava kave ristretto
- Priprava espresso doppio
- Priprava kave americano
- Priprava kave lungo

Komentarji (0)