- Dominik Škoda
- 10181 pogledi
Na čemu se osredotočiti in na podlagi katerih parametrov izbrati zeleni čaj, ki vam bo všeč in poleg tega koristil vašemu zdravju?
Vstopiti v trgovino s čajem in na vprašanje, kaj si želite, odgovoriti, da želite kupiti zeleni čaj, je povsem enako, kot če bi v avtomobilskem salonu izjavil, da si želiš kupiti avto. Zagotovo ti bodo postavili vprašanje KAKŠEN!
Tudi z zelenim čajem ni nič enostavno. V fizični trgovini vam bo izbiro vodil usposobljen osebje, vendar pa pri spletnem nakupovanju v e-trgovini morate vedeti, na kaj se osredotočiti pri izbiri.
Nočemo vas izobraževati o posameznih sortah, to je popolnoma naslednja stopnja. Pojdimo zdaj pojasniti najpreprostejše osnove izbire kakovostnega zelenega čaja.
MORA BITI ZELEN
Če je zeleni, potem je resnično zeleni! Ta vrsta čaja ne prehaja skozi proces fermentacije kot na primer črni čaj, kar pomeni, da posušeni listi zelenega čaja resnično morajo biti zeleni.
Poteza, da če zaliješ kakovosten zeleni čaj, nastane svetlo zelenkasta tekočina oljčno zelene barve. In zalitimi listi povrnejo svojo izrazito zeleno barvo. V primeru čaja slabše kakovosti bodo listi po zalivanju rjavi ali celo črni.
ZAJEMITE SE O NJEGOVEM IZVORU
Prodajalec kakovostnega čaja vam mora jamčiti izvor svojih izdelkov. Imeli bi morali na voljo informacije o državi izvora, prav tako kot dejstvo, ali je bil čaj pridelan v skladu z načeli ekološkega kmetovanja. Običajno boste naleteli na formulacijo „organically grown tea“. Verjemite, ni sploh smiselno ne vedeti, od kod vaš čaj prihaja in pod kakšnimi pogoji je odraščal.
RADA CELOTNI IN POMEMBNO CELOTNI LISTI
Če si res želite privoščiti užitek in poleg tega iz napitka pridobiti vse razpoložljive koristne snovi za zdravje, izberite čaj iz posušenih celotnih listov. Potem se lahko veselite pravega okusa, očarljivega vonja in optimalne vsebnosti vseh dragocenih hranil.
V poceni čaju v vrečkah ne iščite kakovosti, čajni listi so tukaj zdrobljeni, pogosto se vrečke polnijo skoraj samo z „čajnim prahom“ – torej odpadkom, ki nastane pri proizvodnji najkakovostnejših čajev.
Ne dovolite, da vas zavaja dejstvo, da bo tudi tako pripravljen čaj presenetljivo poln barve. Kljub temu mu bo manjkalo tipično dišavo in okus, ker ne vsebuje dovolj esencionalnih olj, odgovornih za te lastnosti.
Vsekakor se lahko kupijo tudi kakovostni čaji v vrečkah, čeprav kakovosti prvovrstnega sifoniranega čaja zagotovo nikoli ne bodo dosegli.
V OKVIR MOŽNOSTI KONTROLIRAJTE SVEŽINO
Velja pravilo, da bi moral biti čaj porabljen v roku 12 mesecev od njegove obdelave. Vendar je treba poudariti, da ni ravno enostavno določiti datuma obdelave čajnih listov. Na embalaži boste prebrali, kdaj je bil čaj pakiran, ne pa kdaj ga je obdelal pridelovalec. In čajni listi pogosto prevozijo dolgo pot + večkrat spremenijo lastnika, preden prispejo na police trgovin ali v ponudbo e-trgovin.
KAJ ZELENI ČAJ VSEBUJE
Zdaj, ko že veste, na kaj se osredotočiti pri izbiri zelenega čaja, si lahko rečemo, kaj tak kakovosten čaj vsebuje…
POLIFENOLI
Naravne snovi, ki so zaslužne za njegov tipičen okus. Velja, da več kot je polifenolov določen tip čaja, več grenkobe in značilnega kislega okusa čutite med uživanjem.
KATEHINI IN DRUGI ANTIOKSIDANTI
V to skupino pogosto spada EGCG (epigalokatehin galat), zelo učinkovit antioksidant, ki nas ščiti pred negativnimi učinki prostih radikalov. Gre torej za snovi s dokazanim koristnim učinkom na naše zdravje.
ENCIMI
Encimi v zelenem čaju ne vplivajo na okus končnega napitka. V vsakem primeru prav oni odgovarjajo za spremembo barve nabranega čajnega lista. S svojim delovanjem se nasičena zelena barva spremeni v rjavo.
AMINOKISLINE
Morda se zdi presenetljivo, vendar zeleni čaj dejansko vsebuje tudi aminokisline. Največja zastopanost tukaj ima theanin, ki ni v rastlinskem svetu sploh razširjen. Poleg čaja se nahaja v listih drevesa Ilex Guayusa in še v eni vrsti gobe. V vsakem primeru prav theanin stoji za pozitivnimi učinki zelenega čaja na našo psihiko. Spodbuja občutek sprostitve in zmanjša stres.
HALOGENI SPOJINI
O njih se v povezavi s čajem preveč ne govori. Pri tem pa gre za snovi, ki v veliki meri vplivajo na aromo napitka. Glede na vrsto halogenih snovi, vsebovanih v določenem tipu zelenega čaja, se lahko veselimo zeliščnih ali lesnatih vonjev, cvetlične arome itd.
KOFEIN
Je sestavni del zelenega čaja, čeprav si tega veliko potrošnikov ne zavedajo. Seveda je odvisno od vrste čaja. Nekatere sorte vsebujejo manj kofeina (na primer Kukicha), medtem ko druge (Gyokura ali matcha) ponujajo več tega stimulanta. Drugače velja, da čim mlajši je čajni list pri nabiranju, več kofeina vsebuje. To ima svojo utemeljitev, saj kofein v mladih poganjkih ščiti rastlino pred insekti. Starejši, trši listi take zaščite že ne potrebujejo.
KAJ SE SPREMENJA V SESTAVI PO ZALIVANJU Z VROČO VODO
Namakanje v hladnejši (ali hladni) vodi predstavlja način, kako zmanjšati vsebnost kofeina v končnem napitku. Pri višjih temperaturah se vodo sprošča več kofeina. In enako se obnašajo tudi katehini, odgovorni za grenak okus. Torej manj grenak zeleni čaj z nižjo količino kofeina zahteva namakanje v hladnejši vodi in obratno.
Definitivno se splača nekaj vedeti o zelenem čaju, saj potem imate jasno sliko, katerega izbrati in kako ga pripraviti.
