Kava in sladkorna bolezen

Diabetiki so vezani na vrsto dietnih pravil. Ali spada mednje tudi pitje kave? Poglejmo skupaj, kako lahko priljubljena pijača vpliva na diagnozo, imenovano diabetes, in raven sladkorja v krvi.

KAVA IN DIABETES SOIGRALCA ALI NASPROTNIKA?

V Sloveniji je skoraj milijon diabetikov. Hkrati statistike kažejo, da več kot polovica naše populacije vsak dan spije dve ali več skodelic kave. Čeprav raziskave ne obravnavajo, koliko ljudi spada v obe navedeni skupini, zagotovo jih ne bo malo.

Glede na to, da sama narava bolezni leži v motenju metabolizma glukoze in proizvodnji insulina (morebitna je tudi insulinska rezistenca), se postavlja vprašanje.

Izberite pri nas kakovostno kavo, mlinček, kavni aparat, french press, moka posodo, dripper, džezvu in drugo.

Kako kava vpliva na raven glukoze in insulina?

Zahvaljujoč raziskavi iz leta 2004 vemo, da so pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa II pred jedjo dajali kofeinske tablete, kar je povzročilo znatno povečanje ravni glukoze po obroku. Hkrati so spremljali simptome insulinske rezistence.

Danes so strokovnjaki prepričani, da genetika igra v tem smislu prav tako vlogo. Prav v genih imamo zakodirano, kako naše telo obdeluje kofein in ali je hkrati vplivala raven sladkorja v krvi. Ljudje, ki metabolizirajo kofein počasneje, kažejo višjo raven sladkorja v krvi kot tisti, katerih organizem obdeluje kofein hitreje.

Relativno pomembna je seveda informacija, da so bili v izvorni raziskavi opazovanim posameznikom dajali kofeinske tablete, torej niso pili kave. Kava pa ni le vir kofeina, ponuja tudi vrsto dragocenih, koristnih snovi.

Kljub temu, da lahko kava kot vir kofeina moti insulinsko senzitivnost, kar seveda pri diabetikih ni zaželeno, ta pijača vsebuje tudi magnezij, krom in polifenole – torej snovi, ki izboljšujejo insulinsko senzitivnost, kar lahko omili učinke kofeina v tem smislu.

Kdo se muči s vprašanji?

Kako lahko kofein poveča raven sladkorja v krvi?

Na to vprašanje z veseljem odgovorimo. Kofein kot močan stimulant spodbuja izločanje adrenalina, ki jetrom signalizira, naj sprostijo shranjeno glukozo. To je princip vnosa energije, ki jo čutite po zaužitju kave. Dejstvo, da v kri vstopa dodatni sladkor, pa je lahko za diabetika seveda nezaželeno.

Varne doze kofeina pri diabetesu?

Splošnih priporočil ni. Odmerki, s katerimi se en diabetik dobro spopade, so lahko za drugega tvegani. Poleg tega morate upoštevati, da kofein ni prisoten le v kavi, skriva se tudi v drugih pijačah ali celo živilih. Diabetiki torej pri branju oznak morajo paziti ne le na vsebnost sladkorja, temveč tudi na prisotnost kofeina.

Pazite, kaj dodajate v kavo

Ker malo ljudi pije kavo le črno brez sladkorja in mleka, je treba pozornost nameniti tudi dodatkom, s katerimi obogatite kavo. Pri diabetikih se seveda sladkanje kave s klasičnim sladkorjem ne priporoča. Na voljo so umetna sladila, vendar se v zadnjih letih veliko govori o tem, da lahko tudi sukraloza negativno vpliva na raven sladkorja v krvi. Kar zadeva mleko, to v majhnih količinah običajno ne škoduje, vendar ga ne smete pretiravati.

Učinkovita preventiva ni enako učinkovitemu zdravljenju

Zahvaljujoč opravljenim raziskavam vemo, da redno uživanje kave zmanjšuje tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa II. Če pa imate že diagnosticirano sladkorno bolezen, se lahko zgodi, da s pitjem kave zmanjšate svojo insulinsko senzitivnost, torej sposobnost telesa, da reagira na insulin. To pa je že alarmanten učinek pri diabetikih.

Vendar obstajajo pacienti, ki na ta način na kavo oziroma kofein ne reagirajo, zato ni mogoče nedvoumno trditi, da se diabetiki morajo odpovedati kavi. Namesto tega bi moral vsak pacient vprašanje uživanja svoje najljubše pijače razpravljati z zdravnikom.

Pogosta vprašanja:

  1. Ali lahko kava poveča tveganje za sladkorno bolezen?
    Čeprav lahko kava poveča raven sladkorja v krvi pri nekaterih ljudeh, študije kažejo, da je zmerno do visoko uživanje kave povezano z nižjim tveganjem za razvoj sladkorne bolezni tipa 2.
  2. Ali je za diabetike varno piti kavo?
    Da, za diabetike je varno piti kavo, vendar morajo biti previdni z dodanim sladkorjem in mlekom, ki lahko povečata raven sladkorja v krvi. Diabetiki naj spremljajo tudi skupno uživanje kofeina, saj to lahko vpliva na raven sladkorja v krvi pri nekaterih posameznikih.
  3. Obstaja kakšna vrsta kave, ki je za diabetike najprimernejša?
    Večina vrst kave je lahko primerna za diabetike, če jo uživate v zmernih količinah in brez dodanih sladkorjev in mleka. Vendar nekatere študije kažejo, da je kava z visokim deležem antioksidantov, kot je na primer kava iz sorte arabica, lahko bolj koristna za diabetike.

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava d.o.o., ki že 15 let vodi spletno trgovino s sveže praženo kavo in priborom za alternativne priprave kave. Ima prestižni certifikat Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Tudi ljubitelj narave, ročnih del in glasbe.

Viri:

https://diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29569539/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014832/#:~:text=Ingestion%20of%20these%20artificial%20sweeteners,activity%20due%20to%20insulin%20resistance .

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.