- Dominik Škoda
- 24015 pogledi
Kako kava vpliva na krvni tlak? Lahko je vzrok za strašno hipertenzijo? Bi se morali ljudje s povišanim tlakom raje odreči svojemu priljubljenemu napitku?
Spoznajte tihega ubijalca
Po statistikah ima v naši državi visok krvni tlak 72 % moških in 64 % žensk v starosti med 55 in 64 let. Po mnenju strokovnjakov se je število pacientov v zadnjih tridesetih letih podvojilo. Kriv je brez dvoma način življenja. Slaba prehrana in prekomeren stres ustvarjata idealne pogoje za razvoj hipertenzije. Pacient običajno sploh ni seznanjen s svojim zdravstvenim problemom. Ni zaman rečeno, da visok tlak ne boli, zato je dobil natančen vzdevek „tihega ubijalca“.
Vemo, da kava zaradi vsebnosti kofeina povečuje krvni tlak, ali je lahko redna uživanje kave eden od vzrokov za hipertenzijo?
Kava kot krivec za visok tlak
Kofein se zelo pogosto znajde na obtoženiški klopi v okviru postopka, katerega cilj je odkriti vzrok visokega krvnega tlaka. Najprej razjasnimo dejstva:
-
kava resnično povečuje krvni tlak zelo kmalu po uživanju;
-
200-300 mg kofeina (tj. približno eno espresso ali dve skodelici instant ali filtrirane kave) lahko poveča sistolični tlak za 8 mm Hg in diastolični za 6 mm Hg. To v praksi pomeni, da če imate normalen tlak 120/80, po takšni dozi kofeina pridete približno na 128/86;
-
povečanje tlaka, ki ga povzroči uživanje kave, traja največ tri ure;
-
treba je poudariti, da redni uživalci kave, ki se lahko pohvalijo s t. i. kofeinsko toleranco, običajno ne dosežejo povečanja tlaka v takšni meri.
Presoja je torej, da uživanje kave lahko kratkoročno poveča krvni tlak, vendar se ta učinek zmanjšuje, če kavo uživate redno. Tako lahko rečemo, da kava ni tista, ki bi si zaslužila, da jo označimo kot storilca v zadevi hipertenzije.
Ali je skodelica kave prepovedana za ljudi s povišanim tlakom?
Čeprav lahko naletite na nasprotna mnenja, danes na podlagi opravljenih raziskav vemo, da če človek ne pretirava z uživanjem kave, približno dve skodelici na dan ne predstavljata tveganja, tudi če mu je že bila diagnosticirana hipertenzija.
Številne študije celo kažejo, da vsebnost antioksidantov v kavi lahko koristi pacientom s hipertenzijo. To se seveda nanaša na razumne odmerke kofeina in ne bi bilo primerno, da človek, ki do zdaj kave ni redno pil, takoj začne z uživanjem po diagnozi hipertenzije.
V tem primeru je priporočljivo počakati, dokler krvni tlak ni stabiliziran in pod nadzorom. Šele nato lahko počasi in previdno začnete piti kavo in se zavedate njenega kratkoročnega učinka po uživanju.
V vsakem primeru se bolniki s hipertenzijo ne smejo bati uživanja kave v primernih odmerkih.
Osvobajajoča presoja kava in tlak
Vzroki hipertenzije so lahko različni, po mnenju strokovnjakov vendar pa uživanje kave v razumnem obsegu ne sodi med njih. Tudi ljudje, uspešno zdravljeni za visok krvni tlak, lahko brez skrbi uživajo skodelico vročega dišečega napitka.
Najpogostejša vprašanja o kavi in krvnem tlaku:
- Kako kava vpliva na krvni tlak?
Kava lahko začasno poveča krvni tlak, vendar je to povečanje običajno kratkotrajno in ne vpliva znatno na zdravje ljudi brez prejšnjih težav s krvnim tlakom. Pri ljudeh s povišanim krvnim tlakom pa bi kava lahko povzročila povečanje krvnega tlaka in poslabšanje stanja.
- Je primerno za ljudi s povišanim krvnim tlakom piti kavo?
Pri ljudeh s povišanim krvnim tlakom običajno priporočamo omejitev uživanja kave in drugih pijač, ki vsebujejo kofein, saj lahko povzročijo povečanje krvnega tlaka. Vendar pa je vsak človek edinstven, zato je specifičen primer uživanja kave potrebno obravnavati s svojim zdravnikom.
- Ali lahko uživanje kave povzroči povišan krvni tlak?
Pri nekaterih ljudeh lahko uživanje kave povzroči začasno povečanje krvnega tlaka, vendar se na splošno predpostavlja, da redno uživanje kave nima pomembnega vpliva na krvni tlak pri ljudeh brez prejšnjih težav s krvnim tlakom. Vendar pa, če imate težave s povišanim krvnim tlakom, morate vedeti, da lahko kava poveča krvni tlak in razmisliti o omejitvi uživanja kave.
Viri:
https://www.ikem.cz/cs/svetovy-den-hypertenze-2016/a-2743/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665516/
https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14779072.2017.1287563
