- Dominik Škoda
- 15587 pogledi
Reče se, da ima moč kave, je zdrav kot zeleni čaj in okusen kot čokolada. Ali znate, kako ga pravilno pripraviti?
Yerba maté prihaja iz Južne Amerike, pripravlja se iz listov paraguajske cesmine, kar je drevo, ki zahteva precej specifične pogoje (nadmorska višina 500-1000 metrov, visoka vlažnost in temperatura od 16-28 °C). Na svojem matičnem kontinentu se ta vrsta cesmine najpogosteje nahaja v južni Braziliji in severnih predelih Argentine in Paragvaja.
Yerba maté nam kot pijača ponuja predvsem:
- močne antioksidativne učinke;
- povečanje ravni energije in izboljšanje koncentracije (zaradi vsebnosti kofeina);
- redukcijo utrujenosti (zlasti mišične) in izboljšanje kontrakcije mišic, s čimer povečuje športno zmogljivost;
- antibakterijske lastnosti;
- pospešitev metabolizma in podporo pri izgorevanju maščob.
In kako pripraviti pijačo s toliko ugodnimi učinki?
YERBA MATÉ IZ VREČKE
- V skodelico dajte 1-2 vrečke yerba maté čaja rahlo navlažene s hladno vodo.
- Vse prelijte z vročo vodo pri temperaturi približno 80 °C.
- Čaj pustite stati 5 minut za namakanje, nato odstranite vrečke.
YERBA MATÉ IZ SVOLJENEGA ČAJA
- V čajnik ali French press dodajte 1-2 žlici yerba maté čaja, rahlo navlaženega s hladno vodo.
- Vse prelijte z ¼ - ½ litra vroče vode pri temperaturi približno 80 °C.
- Po petih minutah namakanja precedite čaj.
YERBA MATÉ IZ SVOLJENEGA ČAJA TRADICIONALNO
Tradicija pravi, da se yerba maté čaj pripravlja v posebni posodi imenovani kalabasa.
- V kalabaso dodajte 2-3 čajni žličke yerba maté čaja, rahlo navlaženega s hladno vodo.
- V posodo vstavite kovinski slamico imenovano bombilla in nanjo počasi, previdno nalijte vročo vodo pri temperaturi 80 °C.
- Pijačo pijte po požirkih skozi slamico. Med konzumacijo lahko dodajate vodo, sami boste ugotovili, kdaj čaj še vedno ohranja svoj značilen okus.
Čeprav imajo nekateri čaj raje slaščo, lahko yerba maté potladijo z malo kakovostnega, po možnosti nerafiniranega sladkorja. Primerni so tudi med, stevija ali melasa.