- Dominik Škoda
- 13704 pogledi
Po poteh enega izmed najbolj priljubljenih napitkov na svetu ali kako pripraviti pravi čaj.
Črni čaj večina ljudi povezuje z Združenim kraljestvom, ki je znano po svojem „čaju ob peti“. Vendar pa njegovi korenine segajo v Kitajsko, kjer čaj piše svojo zgodovino že več kot štiri tisoč let. To bi bila zgodba o zelenem čaju, mi pa bomo preskočili na črni in si zapomnili, da je ta veliko mlajši. Zgodovinski viri ga omenjajo šele v 17. stoletju, več o njegovem izvoru pa lahko izvedete iz ponudbe teh črnih čajev.
Preden začnete polniti košarico z izbranimi izdelki, si skupaj pripravimo skodelico dobrega črnega čaja. Boljšega spremljevalca za spletno nakupovanje v naši e-trgovini ne boste našli.
Navodila za pripravo črnega čaja
- Ali veste, kaj si želite?
Verjetno ni treba opominjati, da črni čaj ni le črni čaj. Pravi gurmani dobro vedo, o čem govorimo. Če naj okus in aroma resnično pomirjata dušo, namenite izbiri čaja dovolj pozornosti. Odlične sorte prihajajo ne samo iz Kitajske, Indije ali Šrilanke, temveč jih lahko poiščete tudi v drugih državah izvora. Poskusite na primer čaj iz Gruzije ali Kenije.
- Temperatura vode je pomembna
Imate čaj, posegnite v omaro za pravo skodelico in pustite, da voda zavre. Črni čaj naj prelijete z vodo temperature 93–100 °C. Nižja temperatura se posebej priporoča pri pripravi čaja Darjeeling.
- Čas namakanja črnega čaja
Če pripravljate čaj za skodelico 250ml, v cedilo dajte 1 čajno žličko čajnih listov. Ko jih prelijete z vročo vodo, začne čas teči. Za pripravo napitka zadostuje 3-5 minut. Če liste pustite namakati dlje, bo čaj preveč grenak.
- Oprema
Črni čaj seveda lahko pripravite tudi v čajniku ali French pressu, odvisno le od vas, čemu dajete prednost. Proporcionalno količini posode boste nato povečali odmerek čajnih listov.
- Nekaj dodatnega
Končni napitek je mogoče po okusu sladkati s sladkorjem, medom, limoninim sokom, po potrebi z malo mleka ali ščepcem začimb (primerna je cimet ali kardamom).
- Vonj in uživanje
S pripravljeno skodelico čaja se mirno usedite, pomirišite, zaprite oči in pustite, da vonj deluje. Tudi v najbolj hektičnem dnevu je dobro si privoščiti nekaj trenutkov in mirno uživati v čaju.