Priprava zelenega čaja

Spada med najbolj zdrave pijače na svetu. In to res ne pretiravamo! Kako pogosto si privoščite zeleni čaj? In ali znate, kako ga pravilno pripraviti?

Zeleni čaj si danes zasluženo drži visok položaj med tako imenovanimi superživili. Zdi se, da več ko izvedemo o njem, bolj impresiven je. Širok spekter učinkov je danes že dokazan s pomočjo znanstvenih študij, in po preverjenih virih se na svetu vsako leto popije zeleni čaj, pripravljen iz neverjetnih 600 tisoč ton suhih listov.

Kateri učinki stojijo za priljubljenostjo pijače, ki jo človeštvo uživa že več kot štiri tisoč let? Zeleni čaj je predvsem

  • močan antioksidant;
  • zmožen podpreti kognitivne funkcije;
  • učinkovit pri stimulaciji kurjenja maščob;
  • efikasen pri preprečevanju staranja.

Kako pripraviti pijačo s toliko ugodnimi učinki, zeleni čaj?

PRIPRAVA IZ VREČICE

  1. V skodelico nalijte vodo na temperaturo 80-85 °C. Da vam ne bo treba stalno uporabljati termometra, zadostuje, da vodo, ki se je začela kuhati, pustite v skodelici približno dve minuti, da se ohladi.
  2. Zdaj dodajte čajni vrečko in pustite, da se namaka 3 minute.
  3. Vrečko odstranite in uživajte v svojem zelenem čaju.

PRIPRAVA IZ SLEPANEGA ČAJA

  1. V čajnik ali French press nalijte vodo na temperaturo 80-85 °C. Postopek hlajenja vode, ki se je kuhala, bo enak kot pri prejšnjem opisu.
  2. V vodo dodajte slepani zeleni čaj, vedno 1 čajno žličko na vsakih 250-300 ml. Če imate res velik čajnik, dodajte še eno čajno žličko več, da bo čaj dovolj močan.
  3. Po treh minutah namakanja čaj precedite in ga lahko postrežete.

Morda vas bo presenetilo, da v obeh primerih dodajate zeleni čaj v vodo, ne da bi zalivali čaj z vodo. Za zeleni čaj to ima svoje utemeljitev. Zagotavlja vam popoln okus čaja brez neprijetne grenke arome.

Pijanje zelenega čaja je osebni ritual

In glede na to bi morali pristopiti tudi k njegovi pripravi. Opisane postopke razumite kot priporočila, morda boste ugotovili, da vam bo bolje namakati nekatere vrste zelenega čaja krajši čas. Nekateri pa dajejo prednost čaju, rahlo zasladanemu z medom ali sladkorjem iz trstike. Pomembno je, da uživate v zelenem čaju.

Ne bojte se eksperimentirati in iskati pot, ki vam bo ponudila najboljšo čajno izkušnjo.

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.