Kako mleti kavo brez mlinčka

Ali je to sploh mogoče? Ali gre za kakšno past, ki naj preveri vaš bistri razum?

Najprej je za nas značilno, da v prvem trenutku ne iščemo odgovora na prvotno vprašanje, temveč začnemo poučevati: „Če nekdo nima mlinčka, naj kupi mlet kavo, potem takšna stvar sploh ne bi smela biti težava.“

Vendar tukaj sploh ni pomembno kako je kava v zrnu prišla v gospodinjstvo brez mlinčka. Mimogrede, možnosti je kar nekaj, vključno z dobro mišljeno darilo, ko darovalec ni imel ključnih informacij o gospodinjstvu obdarjene osebe.

In vi, ki imate doma mlinček, se ne norčujte, sicer vam bo takoj jutri crknil v trenutku, ko boste imeli hudo željo po kavi.

Kakorkoli že je pri vas prišla nemleta kava, je ne potrebuje odložiti kot potujoče darilo, ki ga boste kmalu podarili naprej, saj…

MOŽNO JE MLET KAVO BREZ MLINČKA

Na voljo imate takoj dve osnovni možnosti. Prva je zelo brezčasna in preveri vaše gospodinjstvo glede tradicionalne opreme. Druga izhaja iz sodobnega časa in verjetno bo realna za večino vas.

KAVO V ZRNU LAHKO OBDELATE:

  • v možnarju – kakovosten možnar nekoč ni smel manjkati v nobenem gospodinjstvu in pri obdelavi kave vam omogoča nadzor „groboće mletja“. Enostavno si v njem pripravite kavo za French Press (grobo mletje), in če boste nadaljevali delo z dletom, boste dobili fino mlet kavo za pripravo espressa. Pri polnjenju možnarja bodite pozorni, da ga napolnite le približno četrtino zrn kave. Tako bo delo lažje in zrna ne bodo skočila ven.
  • v mešalniku – danes bo mešalnik verjetno bolj prisoten v gospodinjstvih kot možnar. Tudi v njem lahko „mletite“ kavo. Idealno v mešalniku, namenjenem za sekljanje oreščkov. Tudi tukaj je smiselno mleti le majhne količine kave. V nasprotnem primeru boste morali imeti mešalnik vklopljen predolgo, kar lahko povzroči pregrevanje in s tem visoko temperaturo, ki vpliva na aromatična olja v zrncih kave. Končni napitek bo preveč grenak in brez značilnega vonja.

Upoštevamo tudi možnost, da nimate na voljo niti možnarja niti mešalnika. Preostane vam žalosten pogled na paket zrn kave in nepremagljiva želja po kavi. Razmišljate torej o tem, ali se lahko pripravi kava iz nemletih zrn. Ob upoštevanju določenih pravil ja. Nekateri svetujejo, da pustite zrna namočena čez noč, šele potem skuhate kavo.

Drugi prinaša recept za kuhanje zrn kave eno uro. Obe metodi sta možni, ne pričakujte, da bo rezultat enako odličen kot iz mletih zrn, vendar imate možnost pripraviti kavo na ta način. Kljub temu z velikimi časovnimi zahtevami.

Seveda se pri pripravi kave lahko pojavijo ovire in odvisno je samo od vašega pristopa k stvari. Ni brez razloga rečeno:

Kdor hoče, išče način,

kdor noče, išče razlog… a potem se mora pomiriti s prazno skodelico kave.

Naredite maksimum, da bo vaša polna.

Povezani izdelki

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) 2
Na zalogi
Mlinčki Hario

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)

Hario Mini Mill Slim PLUS je nova različica priljubljenega mlina Mini Mill Slim z izboljšanim šesterokotnim ročajem v elegantni temno dimni barvi.
Na zalogi
23,90 €
Mlinček Baratza Encore Mlinček Baratza Encore 2
Na zalogi
Mlinčki

Mlinček Baratza Encore črne barve

Električni mlinček Baratza Encore s stožčastimi brusnimi kamni je primeren za vse alternativne priprave filter kave in espressa. Nastavitev grobosti mletja: 40 stopinj. Barva: črna.
Na zalogi
161,90 €
Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) 2
Na zalogi
Mlinčki Hario

Mlinček Hario (CMHN-4)

Najnovejša različica ročnega mlinčka Hario Canister (CMHN-4 ) s keramičnimi mlinskimi kamni, nastavljivo grobostjo mletja in veliko zaprto posodo za shranjevanje sveže mlete kave.
Na zalogi
51,90 €
Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.