- Dominik Škoda
- 9027 pogledi
Da bi resnično uživali v svoji najljubši kavi, morate ustrezno skrbeti za kavni aparat, v katerem pripravljate pijačo.
Zakaj odvežiti kamna iz kavnega aparata?
Preprosto zato, ker če želite, da kavni aparat brezhibno deluje, mu morate zagotoviti ustrezne pogoje. Podobno kot ko redno servisirate avto, je dobro na ustreznih intervalih čistiti kavni aparat. Postavlja se vprašanje, kako pogosto izvesti takšno storitev. To pa seveda odvisno od številnih dejavnikov:
-
frekvenca uporabe kavnega aparata – obstaja razlika, ali kavni aparat dnevno pripravi dve ali dvanajst skodelic kave, več ko se uporablja, krajši naj bi bili intervali čiščenja, običajno se za domače kavne aparate priporoča interval 3-6 mesecev;
- trdota vode – če imate trdo vodo, bogato z minerali (predvsem kalcijem), morate računati na intenzivnejše nastajanje oblog v kavnem aparatu in potrebo po pogostejšem čiščenju.
Kako obloge v kavnem aparatu škodujejo?
Najprej lahko motijo pravilno delovanje naprave. Če se pojavijo na grelnem elementu, upočasnijo proces segrevanja vode, tako da kavni aparat porabi več energije za pripravo kave. Sčasoma bi obloge lahko bistveno poškodovale grelni element in napravo popolnoma izključile iz uporabe.
Nadalje je treba spoznati, da obloge lahko predstavljajo mesto, kjer se množijo škodljive bakterije, ki se nato sproščajo v končno pijačo.
In nazadnje lahko obloge negativno vplivajo na končni okus kave.
Kako se jih znebiti in kaj uporabiti
Idealno je za odvežitev kamna iz kavnega aparata uporabiti posebno čistilo. Seveda boste naleteli na številne postopke, kako očistiti kavni aparat z uporabo kisa ali limonine kisline, vendar morate vedeti, da zaradi ohranjanja funkcije naprave morata biti obe snovi uporabljeni v pravilni koncentraciji, tj. razredčeni.
Kvalitetni dekalcifikatorji so namenjeni prav za te namene in tako imate zagotovilo, da kavnemu aparatu ne bosta škodila.
Postopek izberite v skladu z navodili za uporabo, ki jih najdete na izbranem čistilu. Na splošno velja:
-
napolnite rezervoar za vodo z raztopino dekalcifikatorja;
-
vklopite kavni aparat in pustite, da voda z raztopino dekalcifikatorja teče;
-
rezervoar dobro sperite, napolnite s čisto vodo, znova vklopite kavni aparat in pustite, da vse vode tečejo;
-
postopek iz prejšnje točke ponovite 2-3-krat, da odstranite vse čistilno raztopino iz naprave.
Če morate odstraniti vodni kamen in druge nečistoče iz dodatkov k kavnemu aparatu (sito ali posamezne dele ročice, mlinček za kavo ipd.), jih lahko potopite v raztopino za dekalcifikacijo (običajno zadostuje približno 30 minut), očistite s krtačo in nato temeljito sperete s tekočo vodo.
Skrbite za svoj kavni aparat in ta bo zamenjalo poskrbel, da boste vedno imeli na mizi odlično kavo.
