Priprava kave v aparatu Chemex

Če ima kakšen pour-over aparat za pripravo filtrirane kave res stil in lep dizajn, je to nedvomno Chemex pour-over aparat. Izum, ki je videl svetlobo dneva v ZDA že leta 1940. Njegov izumitelj, sprva kemik in doktor Peter Schlumbohm, se je že tri leta po uvedbi na trg uvrstil v prestižno zbirko moderne zasnove MOMA.

Sam avtor trdi: "Tudi največji peč lahko s pomočjo Chemexa pripravi odlično kavo." Če tudi vi želite res kakovostno pripraviti kavo s pomočjo Chemexa, berite naprej.


Ne glede na velikost Chemexa, ki jo izberete (pri nas ponujamo vse velikosti, za 3, 6, 8 in 10 skodelic), priporočamo uporabo originalnih zložljivih papirnatih filtrov Chemex, ki so prav tako na voljo pri nas v e-trgovini.

 

POGODNESTI PRIPRAVE KAVE V CHEMEXU

  • čisto in lepo kava polnega okusa
  • enostavna priprava in vzdrževanje
  • možnost priprave večje količine filtrirane kave (v primerjavi z V60)
  • ni potrebna dodatna oprema, npr. konvice
  • dizajn

GROBOST MLEJENJA: srednje grobo mletje, nekoliko grobeje kot za drip

Idealno je mleti kavo (priporočamo izbor) vedno svežo, tik pred vsako pripravo. V Chemexu se kava melje kar grobo, nekaj grobše kot za drip, tj. približno konsistenca kristalnega sladkorja.

KAKO PRIPRAVITI CHEMEX?

Skupni čas priprave: cca 4 minute

Količina kave: idealno 36 gramov / 600ml

Navodila za pripravo kave s pomočjo Chemexa

  1. Pripravimo kavna zrna, npr. 36 gramov in 600 ml filtrirane vode temperature 93-95°C, potrebovali bomo tudi štoparico za merjenje časa. Skupni čas priprave - 3-4 minute.
  2. Mlelimo zrna nekoliko grobše kot za dripper - približno na stopnjo 7 na zamišljeni desetstopenjski lestvici (srednje grobo mletje).
  3. V zgornji del posode vstavimo Chemex filter, ki ga speremo s toplo vodo. Prav tako speremo posodo, ki se tako ogreje in ne bo ohlajala kave. To vodo nato izlijemo iz posode.
  4. Kavo posipamo v filter in rahlo nagnemo posodo - tako se kava dobro razporedi.
  5. Potem jo prelijemo cca 50ml vroče vode. Iz kave začne sproščati ogljikov dioksid, ki preprečuje pravilno ekstrakcijo. Zaženemo štoparico.
  6. Po 30 sekundah počasi vlivamo vodo s krožnimi gibi, če je mogoče stalno skozi ves čas. Za ta namen je popoln npr. Hario Buono konica s tesnim vratom.
  7. Kava iz Chemexa je pripravljena in jo lahko postrežemo. Skupni čas ekstrakcije naj bo okoli 4 minute. Če je bil čas prelivanja hitrejši od 3 minut, naslednjič nastavite mlin za finše mletje.

NASVET: Seveda je najpomembnejši vaš osebni okus. Če se vam zdi, da ima kava šibko telo, poskusite naslednjič malo finje zmleti kavo in zmanjšajte razmerje kave in vode. Če pa se vam zdi, da je kava preveč grenka, jo naslednjič zmlejte nekoliko grobše in povečajte razmerje kave in vode. Pri tem poskušajte vedno ohraniti isto temperaturo vode in enake čase končne ekstrakcije.

Izberite pri nas kakovostno kavo, mlin, kav aparat, french press, moka posodo, dripper, džezvo in drugo.
Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 15 let vodi e-trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativne načine priprave kave. Lastnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. A tudi ljubitelj narave, majsteri in glasbe.

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.

Komentarji (0)

Trenutno ni komentarjev.

🎄 Žal paketa ne moremo več dostaviti do božiča. Spletna trgovina še naprej odpremlja pakete vsak dan ➡️ Več informacij