Priprava na domače okušanje - degustacija kave

Verjetno ste že doživeli situacijo, ko se vam je doma nabrala množica različnih kav iz različnih držav, regij in pražarn. Za najboljšo izkušnjo teh kav je idealno, da organizirate domačo degustacijo kave, znano tudi kot cupping. Toda kako se cupping dejansko izvaja?

Cupping je v bistvu degustacija kave, ki služi za določanje kakovosti in raznolikosti okusov in vonjav. Ta standardni postopek v kavarniški industriji uporabljajo pražarnice, kupci, baristi in drugi strokovnjaki za preučevanje kakovosti kavnih zrn pred nakupom ali po praženju. Vendar pa cupping ni samo za profesionalce - to zabavno dejavnost lahko enostavno pripravite tudi doma.

Kaj boste potrebovali za cupping / degustacijo kave?

Kavo: Lahko uporabite različne vrste kave iz različnih držav, regij in pražarn.

Mlinček za kavo: Idealno bi bilo, da imate sveže mlet kavo.

Vroča voda: Potrebna bo za pripravo kave in za kasnejše polnjenje skodelic.

Skodelice za kavo: Potrebovali boste skodelice ali kozarce za degustacijo.

Cupping žlice: Idealno so to posebne žlice, ki se uporabljajo pri cuppingu in imajo določen velikost in obliko za optimalno degustacijo. Vendar pa bodo dovolj tudi običajne žlice.

Cupping obrazec: Lahko si ustvarite preprost obrazec, kjer si boste zapisovali opombe o vsaki kavi.

Čista voda za izpiranje: Za čiščenje žlic in izpiranje med posameznimi degustacijami.

Ura ali števec: Za pravilno merjenje časa med cuppingom, še posebej pri podrobnem pregledu okusov in vonjav.

To so osnovne potrebe, ki jih potrebujete za domači cupping. Seveda lahko prilagodite svoj setup glede na svoje preference in razpoložljivo opremo.

Postopek domačega cuppinga:

1. Od vsake vrste kave zmeljite približno 6 g/ 100 ml. Grobost mletja naj bo nekoliko bolj fina kot za V60.

2. Kavo dajte v skodelice, prelijte z vodo temperature okoli 93°C (200°F) in pustite 4 minute, da se namaka.

3. Po 4 minutah uporabite žlico za prekinitev skorje, ki se oblikuje na površini kave. To prekinjanje omogoča sproščanje arome kave. V tem trenutku lahko povonjate vsako skodelico in opazite različne vonjave.

4. Z žlico lahko tudi odstranite ostanke kave s površine skodelic. Pocakajte približno 10 minut, da se kava ohladi na prijetno temperaturo za pitje. Nato preprosto vzemite žlico in pustite, da kava teče po celotnem jeziku. Pri cuppingu lahko kavo tudi vpihnete, da doseže vse okusne brbončice v ustih.

5. Raziskujte okuse in arome, ki se sproščajo med cuppingom in jih primerjajte z drugimi vzorci.

6. Po degustaciji razpravljajte o različnih kavah, primerjajte jih in zabeležite svoje opažanja.

Ne pozabite, da je glavni cilj cuppinga raziskati raznolikost okusov in arom kave. Bodite pripravljeni na nova doživetja in se podajte v raziskovanje sveta kave z odprtim umom!

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.