- Dominik Škoda
- 7119 pogledi
Priprava zelenega kave se razlikuje od tradicionalnega načina. Zelena zrna so torej trša in hkrati bolj elastična kot pražena, na katera smo navajeni. Zato priporočamo zeleno kavo na pol ure do ure namakati v topli vodi, da nekoliko zmehča.
Potem je mogoče zelena zrna zmeljati v mlinčku ali s paličnim mlinčkom za kavo. Vendar pazite, da ne poškodujete mlinčka, ali pa jih pustite še nekaj deset minut v vodi.
Po mletju zalejte 2-3 čajni žlički zelene kave približno 300ml vroče vode in pustite 5 minut preživeti. Nato napitek precedite ali pijte takoj. Okus kave bo drugačen od standardnega in rahlo kiselkast.
Praženje zelene kave - klasična kava
Kavo lahko tudi pražite doma in tako imate popolnoma svojo izvirno kavo. Obstaja več metod, ki se razlikujejo po kakovosti pražene kave, zahtevnosti in stroških, pri čemer velja, da večja je cena metode, lažje je praženje in ni enostavno doseči popolnih rezultatov. A kot pravijo, vse je mogoče :-)
Praženje zelene kave z ročnim pražilcem za kavo
Pri tej metodi bomo opisali praženje z uporabo ročnega pražilca Kaffia, ki si ga lahko pri nas priskrbite :-)
- Pripravite približno 30-50g zelene kave.
- Predhodno segrejte pražilec na ognju približno 1-2 minuti.
- Potem vlijte zelena zrnca kave in vrtite pražilcem. Približno po 2 minutah bodo zrnca začela spreminjati barvo.
- Po približno 8 minutah bodo imela rumeno barvo in slišali boste rahlo pokanje.
- Proces praženja običajno traja okoli 13 minut. Bodite previdni, da zrnca ne zažgete z dolgotrajnim praženjem. Na splošno velja, da večja je temna barva kavnega zrna, manj se v njem zatlači naravna kislost in bolj izrazita postane grenčina, in obratno.
- Preko odprtine v držalu lahko nato izlijete praženo zeleno kavo.
Izvirna metoda praženja zelene kave na ognju in ponvi
Ogenj lahko zelo enostavno nadomestite s katerokoli ploščo, s tem pa boste imeli bolj stabilen vir toplote, torej bo nekoliko lažje. Zato ni potrebna zapletena metoda in zadostuje, da se vrnete k osnovam praženja, ko se prvotno kava pražila nad ognjem. V sodobni obliki za to zadostuje ponev, na katero vlijemo zrnca, vklopimo kuhalnik na polno moč in ob stalnem mešanju pražimo, res ni smiselno to podcenjevati, ker bi sicer z ene strani zrnca zžgala, od druge pa niso bila dobro pražena. Za boljši rezultat lahko dodate nekaj kapljic vode.
Med praženjem kavni zrnci še vedno delno sproščajo zgornjo lupino, ki jo lahko ločite s pihanjem. Če ste v kuhinji, priporočam, da greste na balkon ali ven, da ne boste imeli lupin po celem prostoru :-)
Želite si priskrbeti 