GourmetCoffee Specialty Kenya Wamuguma PB 250g
Velika oprana kava iz Kenije. PB = pearl bean, tj. kavno zrno je oblikovano kot biser, ne gre za dve polovici, temveč za eno zrno v plodu. Aroma:črni čaj - sladkorni trs - aronija. POPUST - datum praženja 25.03.2024
Nadmorska viš ina: 1 800 m nad morjem
Regija: Gatundu, Kiambu
Sorta: SL 28 in SL 34.
Kmetija : člani mokrih postaj Wamuguma
Rezultat kupčkanja: 88,25
Pražarna: Beansmith
Kaj je GourmetCoffee Specialty?
To je izbor kav, ki smo jih skrbno izbrali in jih je za nas pražarna Beansmith pražila. Obstaja veliko opredelitev, združenje SCA (Select Coffee Association) izrecno navaja, da je to kava, ki pri strokovnem ocenjevanjudobi vsaj 80 od 100 točk in nima večjih napak v okusu. Pri naših izbranih kavah boste vedno našli tudi 100-odstotno preglednost (kmetije, uvoznik, pražarna in prodajalec).
V čem so naše izbrane kave drugačne?
Ne pričakujte izrazite grenkobe v kavi, saj so pražene lažje kot običajne kave. Praviloma boste v njih našli več sadnih okusov. Vse naše kave so primarno namenjene za domačo pripravo kot filter kava, vendar to ne pomeni, da ne morejo biti zanimive v moka lončku.
Kaj so biserna zrna?
To so zrna v obliki graha, ki izvirajo iz češnjevih plodov, ki so med zorenjem namesto dveh tvorili le eno zrno. Biserna zrna se od navadnih razlikujejo po več vidikih: edinstveni obliki, kakovosti, intenzivnejšem okusu in polnejši aromi, ki se lahko razlikuje glede na pogoje gojenja in praženja.
Informacije od kmeta
Tovarna Wamuguma ima koristi od bogatih vulkanskih tal in ugodnih podnebnih razmer na tem območju. Približno 1 000 aktivnih članov pridno dela pri oskrbi tovarne s kavo, pri čemer prispevajo tako k glavnemu pridelku od oktobra do decembra kot tudi k poletnemu pridelku od maja do julija.
Pri predelavi v mokrem mlinu Wamuguma se upoštevajo strogi standardi kakovosti. Po dostavi se češnje skrbno sortirajo, da se zagotovi izjemna kakovost. Ko se češnje olupijo, se prenesejo v enega od tovarniških fermentacijskih bazenov, kjer fermentirajo približno 16-24 ur, odvisno od temperature okolice. Kava se nato v celoti opere, da se odstranijo vse sledi sluzi.
Po pranju se pergament položi na dvignjene sušilne mize v tovarni, kjer se počasi suši približno 14-21 dni. V najbolj vročih obdobjih je pergament skrbno pokrit, kar ohranja kakovost zrn.
Kava iz tovarne Wamuguma PB Lot je močan dokaz tradicije, stroge predelave in standardov kakovosti, ki jih spoštuje podjetje Ritho FCS.
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER