GourmetCoffee Specialty Peru Monterverde 250g
Izprana kava s čistim in uravnoteženim profilom, ki poudarja note češnje, rdeče pomaranče in čokolade. Zaradi nežne kislosti in sladkosti je ta kava odlična izbira za filtrirane metode.
Nadmorska višina: 1400-2000 m nad morjem.
Vituya, Chiliquin, provinca Amazonas
Sorta: Višina: Bourbon, Catuai, Caturra, Typica
Kmetija: Vituya Monteverde: Comité Vituya Monteverde
Pražarna: Beansmith
Predelava: oprana
Ocena pri ocenjevanju: 86,5
Okus: češnja, rdeča pomaranča, čokolada
Kaj je specialna kava za gurmane?
To je izbrana kava, ki smo jo skrbno izbrali in jo je za nas spražila pražarna Beansmith. Obstaja veliko opredelitev, združenje SCA (Select Coffee Association) izrecno navaja, da je to kava, ki pri strokovnem ocenjevanjudobi vsaj 80 od 100 točk in nima večjih napak v okusu. Pri naših izbranih kavah boste vedno našli tudi 100-odstotno preglednost (kmetije, uvoznik, pražarna in prodajalec).
V čem so naše izbrane kave drugačne?
Ne pričakujte izrazite grenkobe v kavi, saj so pražene lažje kot običajne kave. Praviloma boste v njih našli več sadnih okusov. Vse naše kave so primarno namenjene za domačo pripravo kot filter kava, vendar to ne pomeni, da ne morejo biti zanimive v moka lončku.
Nasvet za pripravo
Natančne grobosti mletja ne zapišemo, ker jo ima vsak mlinček drugačno, vendar lahko poskusite mleti približno tako, kot smo dobili spodaj. Vendar je to v resnici eden od številnih različnih primerov. To je le nekakšna odskočna deska.
Kapljanje 18 g (60 ml bloom), skupaj 250 ml v 2:30 min.
Informacije od kmeta
Peru je velik proizvajalec visokokakovostne kave, zlasti ekološke arabike, in je največji svetovni izvoznik te kave. Kavo so v državi začeli gojiti v 18. stoletju, izvoz pa se je razvil šele konec 19. stoletja, ko je Peru začel oskrbovati evropski trg po kavni rji, ki jo je povzročilo pomanjkanje kave v Indoneziji. Med svetovnima vojnama je bilo zemljišče ponovno razdeljeno lokalnim kmetom, kar je privedlo do razvoja pridelave kave.
Najpogostejša metoda predelave je postopek popolnega pranja, pri katerem se kavne češnje najprej zdrobijo, nato fermentirajo in posušijo na soncu na dvignjenih posteljah ali v sušilnicah. V zadnjem času so se razširili tudi sušilni rastlinjaki in parabolične postelje. Po sušenju se kava v obliki pergamenta prodaja zadrugam ali posrednikom, če kmetje niso člani zadrug.
Zaradi izoliranosti in majhnosti kmetij kmetje potrebujejo posrednike ali zadruge, da pridejo na trg. Članstvo v zadrugi zagotavlja zaščito pred izkoriščanjem in boljši dohodek, vendar je v zadruge včlanjenih le 15-25 % kmetov.
EAN: 8594206184111
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER