GourmetCoffee Speciality Burundi Gakenke 250g
Nadmorska višina: 1 670 - 1 800 m nad morjem
Regija: Kayanza, Gatara
Sorta: Red Bourbon
Kmetija: Gakenke
Meseci trgatve : marec - julij 2024
Pražarna: Beansmith
Uvoznik: Sucafina
Kaj je GourmetKafé Specialty?
To je izbor kav, ki smo jih skrbno izbrali, pražarna Beansmith pa jih je pražila za nas. Obstaja veliko opredelitev, združenje SCA (Select Coffee Association) pa izrecno navaja, da so to kave, ki pri strokovnem ocenjevanjudobijo vsaj 80 od 100 točk in nimajo večjih napak v okusu. Pri naših izbranih kavah boste vedno našli tudi 100-odstotno preglednost (kmetije, uvoznik, pražarna in prodajalec na drobno).
V čem so naše izbrane kave drugačne?
Ne pričakujte izrazite grenkobe v kavi, saj so pražene lažje kot običajne kave. Praviloma boste v njih našli več sadnih okusov. Vse naše kave so primarno namenjene za domačo pripravo kot filter kava, vendar to ne pomeni, da ne morejo biti zanimive v moka lončku.
Kaj nas je pritegnilo k tej kavi?
Nasvet za pripravo
Natančne grobosti mletja ne zapišemo, ker vsak mlinček melje drugače, vendar lahko poskusite zmleti približno tako, kot je navedeno spodaj. Vendar je to v resnici eden od številnih različnih primerov. To je le nekakšna odskočna deska.
Kapljanje 18 g (60 ml bloom), skupaj 250 ml v 2:30 min.
Informacije kmeta/uvoznika
Gakenke je bil zgrajen leta 1991. V obratu z 224 sušilnimi posteljami lahko predelajo do 750 ton na sezono. Ima 2 flotacijska bazena, 10 fermentacijskih bazenov in 2 namakalna bazena. Sušilnica ima 150 dvignjenih ležišč.
Postaja ima 1 780 registriranih članov kmetov, ki se razprostirajo na 22 hribih v občini Gatare v provinci Kayanza. Organizirani so v skupine po 30 ljudi, ki jih vodi vodja proizvajalcev, ki olajšuje komunikacijo in organizacijo s postajo.
Večina kavovcev v Burundiju je zaradi kakovosti sorte Red Bourbon. Zaradi vse manjših nasadov kave je staranje podlag v Burundiju zelo velik problem. Da bi podprla kmete pri obnovi nasadov, družba Greenco kupuje semena od Inštituta za agronomske znanosti v Burundiju (ISABU), ustanavlja drevesnice in kmetom prodaja sadike po ceni, ki je nižja od stroškov.
BV sezoni obiranja se kava selektivno ročno obira. Češnje so splavljene v majhnih vedrih, da se preveri njihova kakovost. Kakovostne češnje se nato ročno sortirajo in odstranijo poškodovane, nezrele in prezrele češnje. Češnje se nato sušijo 3 do 4 tedne na sušilnih mizah v enem sloju. Med sušenjem obiralci pregledujejo češnje in iščejo poškodovane kose. Po sušenju se pergament zapakira v vrečke in odpelje v skladišče. Strokovnjaki v laboratoriju družbe Greenco ocenijo vsako serijo in zagotovijo sledljivost v celotnem postopku.
EAN: 8594206183787
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER