Fathers Coffee Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g
Fathers Coffee Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g

Fathers Coffee Nicaragua - Bethania Anaerobic, 300g

Ni na zalogi
17,90 €
Z DDV


Ta sladka kava čudovitega polnega okusa je rezultat skrbne nege sester Ane in Marthe, ki že tretja generacija skrbi za družinsko kmetijo. Okus:zeleno jabolko, mandelj, med, mandarina

Ali želite kavo zmleti?
Ni na zalogi
detail_vyhody_heureka.png Preverjeno na ceneje.si detail_vyhody_doprava_zdarma.png Brezplačna dostava za naročila nad 85€
detail_vyhody_vse_skladem.png Široka ponudba na zalogi detail_vyhody_cerstve_prazena.png Vsak teden pražena kava
Priporočena priprava
filtrirana kava
Metoda obdelave
Naravno (natural)
Kislost
srednja
Stopnja praženja
svetle
Drevo kave
100% Arabica
 

Država: Nikaragva

Regija: El Suyatal, Macuelizo, Nueva Segovia

Obrat za predelavo: Finca Bethania

Nadmorska višina: 1300-1400 m nad morjem.

Red Catuai

Predelava: anaerobna naravna

DružbaFinca Bethania je bila ustanovljena leta 1991 v regiji Nuva Segovia v bližini mesta Ocotal na severu države. Sestri Ana in Martha na 42 hektarjih pridelujeta sorte caturra, maracaturra, catuai, catimor in java. Na kmetiji pridelujeta vso kavo na okolju prijazen način v skladu s standardi RFA (Rainforest Alliance), leta 2020 pa sta zgradili rastlinjak za gojenje poskusnih lotov in bolj občutljivih sort kave.

Toda pot do proizvodnje kave je bila trnova. Revolucija v letih 1975-1979 je prizadela celotno državo, vendar je bilo območje, ki meji na Honduras, najbolj prizadeto. Družina Ane in Marte je pobegnila v ZDA, po šestih letih pa se je vrnila in ugotovila, da je vlada zasegla vse njihovo premoženje. Edino, kar so dobili nazaj, je bila njihova hiša.

Do leta 2015 je družina češnje prodajala lokalnemu predelovalcu, vendar sta se sestri po dolgem obdobju nezadovoljstva z odkupno ceno na kilogram odločili, da bosta v Ocotalu zgradili svoj predelovalni obrat.

Novozgrajeni predelovalni obrat, Cafetos de Segovia, ne služi le predelavi Betanijinih kav, temveč tudi kmetijam 47 sosednjih pridelovalcev. V času najbolj živahne žetve je v predelovalnem obratu zaposlenih 70 ljudi, ki lahko naenkrat predelajo in posušijo 3 000 kvintalov kave (1 kvintal = 46 kg).

Približno 80 % kave predelajo po metodi pranja, manjši del po suhi (ali naravni) metodi, v zadnjih letih pa so začeli eksperimentirati tudi z anaerobno metodo, ki jo lahko poskusite tukaj.

Ko so zrna oluščena, jih razporedijo na betonsko površino, ki je prekrita s črno mrežo, da zrna ne bi ležala neposredno na betonu. Sušenje se začne5 do 6 dni na neposredni sončni svetlobi, nato se kava preseli v senco. Zaposleni na predelovalni postaji kavo premažejo vsake 3 do 4 ure, saj je sonce na tej nizki nadmorski višini (manj kot 900 m) zelo močno in lahko povzroči, da pergament (zunanji ovoj) poči, kar lahko povzroči okvare okusa.

Morda vam bo všeč tudi

LB PLACEHOLDER