Očetje Kava Jemen Harazi naravna 300g
Okusite odlično kavo iz pražarne Father's Coffee v Ostravi.
Okus.
Kava v Jemnu se prideluje na gorskih območjih na nadmorski višini med 1600 in 2100 m. Visoko na planotah in v dolinah. Jemen je znan po tem, da je bil prvi kraj na svetu, kjer so kavo gojili organizirano. V 15. stoletju so jo v regijo prinesli sufijski menihi. Od tam so jo v 16. stoletju izvažali iz pristanišča Al-Makha, od koder izhaja ime pijače Mocha, ki je danes znana po vsem svetu.
PROIZVAJALEC - Kava se prideluje na majhnih terasastih kmetijah v visokih gorah z zelo preprostimi metodami. Vsa kava je ročno obrana, pridelana z naravnimi organskimi gnojili in posušena na dvignjenih gredah ali strehah hiš. Naša serija bi bila kupljena prek podjetja Mocha Mill, enega prvih izvoznikov vrhunske kave v Jemnu. Podjetje Mocha Mill se je na pot izbirne kave podalo leta 2014, ko se je odločilo izvesti študijo izvedljivosti gojenja in izvoza izbirne kave. Takoj po prvi žetvi jim je uspelo kavo prepeljati v ZDA, kjer so jo ponovno poskusili in določili njeno ceno. To jim je pomagalo razumeti kakovost, pa tudi tveganja, povezana z neustrezno predelavo. Žal je istega leta (2014) v državi izbruhnila državljanska vojna, vendar jih to ni ustavilo pri nadaljevanju poti. Z leti so vzpostavili dobavne verige v šestih različnih regijah Jemna. V tem času so leta 2017 zgradili suhi mlin v Samatu, kjer so investirali tudi v optični sortirnik zrn, najsodobnejšo opremo za predelavo in zgradili skladišča za sušenje poskusnih kav. Leta 2021 so predelali in izvozili približno 10 zabojnikov izbrane kave. Naša kava je mešanica več malih pridelovalcev, sorta pa je večinoma Jaadi, veliko drevo, znano po dobri pridelavi.
OBDELAVA - Vsa kava v naši seriji je bila ročno pobrana in obdelana po suhi metodi. Po ročnem sortiranju so se češnje 6-12 dni sušile na strehah hiš. Nato so jih prepeljali v predelovalni obrat v Sani, kjer so jih ponovno osušili in razvrstili glede na kakovost. Kava se nato predela v suhem mlinu (olupljena od češenj), sortira na optičnem sortirniku in pakira v 30-kilogramske vreče.
SORTE - Sorte, ki se gojijo v lokalnem suhem podnebju in na neposredni sončni svetlobi, imajo običajno globlje čokoladne odtenke. Suha predelava pa prispeva k dinamični kislosti vina, ki doda dimenzijo in sadne note. Sorte v Jemnu niso poimenovane po svojih regijah ali načinu porekla. Večina dreves dobi ime na podlagi opazovanja njihovih zunanjih značilnosti. To so na primer Udaini, Jufaini in Jaadi, Dawairi in Tufahi. Imena nekaterih sort v prevodu iz arabščine pomenijo Krokus, Serious, Cyclic ali My Apple.
Država:.
Regija: Jemen.
Obrat za predelavo: Mocha Mill, Sana'a
Nadmorska viš ina: 1700-2100 m nad morjem
Sorta: Jaadi
Predelava: suha
Okus: slive, kakavova zrna, jabolčni zavitek
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER