Beansmiths Kostarika Las Lajas 250g
Vsaka skodelica te kave je nepozabno okusno potovanje, polno užitkov. Datum praženja: 21.03.2024
Okus: brusnica - hibiskusov čaj - panela
Država.
Kmetija: Las Lajas
Sorta: Caturra / Catuai
Nadmorska višina: 1500-1700 m nad morjem.
Provinca Alajuela, Sabanilla
Kislost: srednja kislost
Ocena pri trgatvi: 86,75
Metoda predelave: črni med
Priporočena priprava: filter
Leta 1988 je po smrti očeta Oscarja Chacóna njegovih šest otrok podedovalo 50 hektarjev zemlje. Od takrat so se bratje in sestre Chacón odločili, da bodo preoblikovali sistem pridelave kave in se osredotočili na varovanje okolja, zagotavljanje stabilnih delovnih mest za zaposlene ter ohranjanje dediščine kave v družini in skupnosti.
Vsa kava, pridelana v Las Lajas, prihaja izključno od družine Chacón. Povprečna velikost kmetije je 100 hektarjev, povprečni donos pa 30 faneg na hektar (ena fanega je enaka 46 kg zrn). Tla na kmetiji izvirajo iz vulkanske dejavnosti.
Na kmetiji uporabljajo različne vrste drevesnih vrst, zlasti stročnice, ki učinkovito pomagajo absorbirati dušik iz zraka in ga prenesti v tla. Za potrebe družine se gojijo tudi lokalna drevesa, kot so banane, platane in pomaranče. Glavno gnojilo je organsko gnojilo, podobno kompostu, ki je izdelano iz kaše kavnih zrn in drugih odpadkov iz bližnjih mlinov. To gnojilo je dodatno obogateno z apnencem in minerali, kot jeK-Mag (mešanica kalija, magnezija in žvepla). Kmetija je stalno vključena v agroekološki proces s sajenjem senčnih dreves.
Obiranje poteka ročno, pri čemer se skrbno pobirajo le 100-odstotno zrele češnje z visoko vsebnostjo Brix (sladkorjev). Ta postopek se ponavlja vsak dan od decembra do konca februarja. Poleg tega se v mlinu ločijo serije glede na sorto in kmetijo, kar omogoča oblikovanje posebnih mikrolotov.
Naša medena mikrolota, to je postopek medenja, pri katerem je treba zmleti rdeča kavna zrna. Po puljenju se prenesejo na afriške postelje. V prvih dveh dneh se zrna ne premikajo, nato pa se z rednimi premiki (3- do 4-krat na dan) začne zmanjševati vlažnost kave. Ta postopek traja približno 15 do 20 dni.
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER