- Dominik Škoda
- 5320 pogledi
Podobno kot pri številnih drugih izdelkih, tudi izbiro kave lahko opravite v t..i. BIO kakovosti. Seveda se postavlja vprašanje, ali koristi za potrošnika, pa posredno tudi za planet, upravičujejo vložena sredstva.
Kaj vam torej lahko ponudi BIO kava?
Kot da ne bi bilo dovolj, da se odločate med posameznimi sortami, blagovnimi znamkami in pražarnami, se potrošniki kave soočajo, med drugim, z vprašanjem, ali izbrati konvencionalno (običajno gojeno) ali ekološko kavo, ki izpolnjuje zahteve za t. i. BIO kakovost. Pravo odločitev lahko sprejmete pod pogojem, da imate na voljo dovolj potrebnih informacij.
Glede na to, da kava spada med zelo iskanih blagovnih znamk, se letno pridelajo več kot devet milijard kilogramov kave za pokritje svetovnega povpraševanja.
Kako se razlikujejo pogoji za gojenje konvencionalne in ekološke kave?
Za konvencionalno gojenje se običajno uporabljajo sorte, ki imajo raje neposredno sončno svetlobo. Rastejo na obsežnih poljih (pogosto na območjih po sečnji tropskih gozdov), kjer ni mogoče računati na dovolj naravne zaščite pred škodljivci (ptice ali kuščarji, ki lovijo insekte itd.) in boleznimi, kar zahteva uporabo kemične zaščite (insekticidi, pesticidi, herbicidi). Za povečanje donosov so taka polja gnojena z umetnimi gnojili.
Po drugi strani ekološka BIO kava običajno prihaja iz sort, ki rastejo v senci dreves, zaradi katerih ni potrebno krčiti gozdov. Žetev zato seveda ni tako hitra in priročna, zato pridelovalec ne more računati na tako visoke donose. Za ohranjanje bio kakovosti ni mogoče uporabljati sintetičnih gnojil niti zdraviti kavnih rastlin s kemičnimi pršili. Gojenje take kave je zahtevnejše in končni izdelek logično dražji.
Ali se vam splača investirati več denarja za kavo v BIO kakovosti?
Altså v čem ima BIO kava prednost? BIO kava predvsem vsebuje več dragocenih antioksidantov. V okviru izvedene študije je bilo dokazano, da je ekološka kava glede vsebnosti antioksidantov in tudi antioksidativne aktivnosti boljša kot konvencionalna kava. Vendar pa je vedno treba upoštevati tudi druge dejavnike, kot so praženje kave in način priprave kave.
Popolnoma nepomembna dejstva pa je, da s nakupom ekološke kave prispevate k varovanju okolja.
Viri:
Barstow, Cynthia. The Eco-foods Guide: What’s Good for the Earth Is Good for You. Gabriola, B.C.: New Society, 2002
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/
