- Dominik Škoda
- 7697 pogledi
Za kaj služi praženje kave? Praženjem kava pridobi svoj specifičen okus, barvo in aromo. Zelena zrna spremenijo svojo barvo v tipično kavno rjavo. Med praženjem pride do določenih kemijskih reakcij – dolžina praženja kave nato vpliva na končni rezultat. Obstaja več vrst praženja in jih delimo glede na omenjene značilnosti postopkov.
Kaj vpliva na praženje kave?
Praženje kave je precej zahteven proces, ki je do določene mere pod vplivom tlaka in zunanje vremenske razmere. Vsaka pražarna na svoj način vpliva na končni okus. Praženje je torej pod vplivom tudi tega, kdo ga izvaja, tako da lahko enaka vrsta kave ima različne okuse. Med celotnim procesom je potrebno nadzorovati temperaturo praženja, vrtenje bobna pražarne in dodajanje zraka. Po praženju se zrna ohlajajo v posebni napravi in preden dosežejo od pražarne do trgovine, pustijo, da počivajo dva dni.
Rahlo pražena in temno pražena kava
Stopnja praženja je pomembna enako kot grobost mletja kave, za določen način priprave kave se nekatera stopnja praženja bolje prilega, druga manj. Rahlo praženo se na primer prilega za pripravo v aeropressu, dripu ali v french pressu. Temnejše praženo je bolj primerno za pripravo v moka loncu ali v espresso aparatu.
Če vas bolj zanima priprava rahlo ali temno pražene kave, preberite naš članek.
Zelena kava je nepražena kava
Na splošno velja, da je njeno uživanje koristno za zdravje in pomaga pri hujšanju. To kava ima več antioksidantov in kislin, ki se pri praženju izgubijo (več o zeleni kavi lahko preberete na naši spletni strani v razdelku „O kavi“).
Če vas bolj zanima priprava te kave, preberite naš članek.
Vrste praženja kave po imenih:
- Light Cinnamon
- Cinnamon
- New England - začne first crack
- American, Light City - konča first crack
- City Plus, Medium
- Full City
- Light French, Viennese
- French - kava začne goreti
- Italian
- Spanish
Vrste praženja po barvi:
Rahlo praženo – drugače tudi „cimetno praženo“, poimenovano po barvi, ki spominja na cimet. Kava je bolj kisla in ima šibkejši okus
Srednje rahlo praženo – svetlo rjava barva, jasno kislo in bolj raznolik okus
Srednje praženo - barva rahlo do srednje rjava, z bolj polnim telesom in rahlo kislostjo
Srednje temno praženo - kislost je zadušena, izstopajo okusne sestavine kave, zrna imajo na površini nežne kapljice olja
Temno praženo – barva je temno rjava do črna, zrna so mastna, prihaja do zadušitve nežnih okusnih značilnosti, polno telo, grenko-sladki toni
Zelo temno praženo – zrna zelo temna do črna, brez kislosti, kavna zrna so povsem pokrita z oljem, telo je lahko, lahko gre za opečeno okus
Pred prepečenjem – taka kava se že ne more piti
