- Dominik Škoda
- 10341 pogledi

Pecjenje kave je res čudovita alkimija in nedvomno eden od najpomembnejših trenutkov, skozi katere gre zrnca kave med začetnim žetjem in končnim mletjem za vaš skodelico kave.
Zeleno zrnce kave je lahko pridobilo različne zanimive okuse in tone, vendar le pravilno pečenje jim omogoča, da resnično zasijejo. Barvna lestvica zrnca kave se začne z zeleno barvo, ki se postopno ob izgubi vode spremeni v svetlo rumeno, cimetno rjavo, temno rjavo in konča se z črno barvo.
V vsaki fazi pečenja se v kavi izpostavljajo različni okusi, zdaj pa vam približujemo razlike v okusih kav, pečenih na svetlejši stopnji (cimetna barva) in na temnejši stopnji (temno rjava, city +).
Razlike v okusih svetlo in temno pečene kave
Samo zeleno zrnce kave preveč ne spominja na okus kave. Mleta zelena kava jo lahko zaradi visoke vsebnosti antioksidantov poskusite preliti z vročo vodo in vas bo bolj spominjala na zeleni čaj. Za nas je zanimiv trenutek, ko zrnca kave dosežejo svetlo cimetno barvo.
Svetlejše pečene kave izpostavljajo vse izvorne okuse in tone, ki se nahajajo v kavi. Ti okusi se s nadaljnjim pečenjem vse bolj izgubljajo. Svetlo pečene kave so bogate s sadnimi in karamelnimi toni in so zato primerne predvsem za alternativne načine priprave kave.
Temnejše pečene kave – pri nas je to stopnja city + (temnejša rjava) počasi izgublja nežne okusne nianse, po drugi strani pa se telo kave postaja veliko polnejše. Za mnoge potrošnike je prav tako prednost, da je kava manj kisla. Tako kava je zato predvsem primerna za pripravo espressa.
Katera od teh kav je manj kisla?
Enostavno povedano, med pečenjem se kislost počasi spremeni v grenkobo. Za svetlo pečeno kavo je značilno, da je nekoliko kiseljša kot temnejše pečene kave. V resnici je kava sadna, kislost je značilna za sadje. Gre za prijetne sadne okuse, ki so popolnoma naravni za kave. Temno pečene kave imajo občutno manj kislosti, prevladuje pri njih rahla grenčina.
Kakšno pečeno kavo imamo v GourmetKavi?
V naši trgovini lahko poskusite tako svetlo pečene kave kot tudi temnejše pečene kave. Temnejša stopnja pečenja je standardna za vse naše kave in je prav tako med strankami najbolj priljubljena. Dve od naših kav Brazil Santos in Etiopija Sidamo ponujamo tudi v svetlejši pečeni v cimetni barvi. Te kave priporočamo predvsem za alternativne metode.
Vendar pa je treba opozoriti, da naša temnejša stopnja ni odločilen toliko temna, kot je pogosto pri verižnih kavah. Naša kava ne sme popečena in njena barva je lepa temno rjava, ne ogljeno črna. Mnoge kave iz trgovskih verig poleg nekakovostnih zrn odlikujejo tudi visoka stopnja pečenja. Kava je pogosto skoraj na oglje črna in njen okus spominja na popek. Takšna kava ni niti dobra (pogosto je zelo grenka) niti zdrava.
>> Vse kave vključno s klasično temnejše pečenimi najdete v kategoriji Zrnasta kava ali Mleta kava. <<
Katero kava ima več kofeina?
Zelo razširjen mit je, da ima svetlo pečena kava več kofeina. Resnica pa je, da se s spremembo stopnje pečenja količina kofeina v kavi ne spremeni pomembno.
Kar se spremeni, je velikost zrnca kave. Svetlejše pečena zrnca so manjša, in če izmerimo eno merico, se vanjo prilega več svetlih zrn, kot temnih. Zaradi tega je mogoče, da bo kava, pripravljena iz svetlo pečenih zrn, imela več kofeina.
Vendar je precejšnja razlika v količini kofeina med arabiko in robusto. Kava Robusta vsebuje do 2-krat več kofeina kot arabika. Zato je tudi tako močna in grenka. Kakovostna robusta je lahko dobra za ustvarjanje mešanic z arabikami. Doda nežnim arabikam moč in več kofeina.
NASVET: Ne smete biti preveč strogi do kave. Po pečenju potrebuje malo počitka. Med pečenjem sprošča ogljikov dioksid, zato je dobro, da jo pustite počivati še vsaj 24 ur, da izdihne odvečne pline. Tudi po teh 24 urah kava še vedno proizvaja plin, zato je najbolje konzumirati kavo šele nekaj dni po pečenju. Priporočamo približno 14 dni, ko je kava po našem mnenju v najboljši kondiciji.
Pogosta vprašanja o svetlem in temnem pečenju kave
-
Kaj je svetlo in temno pečenje kave?
Svetlo pečenje je proces, pri katerem se kava peče krajši čas pri nižji temperaturi. Kava pridobi izrazit sadni okus, a manj grenkobe in kavnega okusa. Nasprotno pa je temno pečenje proces, pri katerem se kava peče dlje časa pri višji temperaturi. Kava pridobi močan kavni okus, a manj sadnega okusa.
-
Kaj je razlika med svetlim in temnim pečenjem kave?
Glavna razlika med svetlim in temnim pečenjem kave je v okusu. Svetlo pečenje daje kavi jasen sadni okus, medtem ko temno pečenje daje kavi močan kavni okus. Svetlo pečenje ima tudi manj grenkobe in je primernejše za hladne napitke, medtem ko je temno pečenje primernejše za pripravo espressa in drugih toplih napitkov.
-
Kakšne so prednosti in slabosti svetlega in temnega pečenja kave?
Prednosti svetlega pečenja so jasen sadni okus in manj grenkobe. Slabost je lahko nižja intenziteta kavnega okusa. Nasprotno pa je prednost temnega pečenja močan kavni okus, ki ga cenijo predvsem ljubitelji espressa. Slabost je lahko večja grenčina in manj sadnega okusa.
