- Dominik Škoda
- 6212 pogledi
Za nekatere je piccolo kava neresnična pijača, medtem ko se bodo drugi zadihali, ker redno uživajo piccolo kavo v svoji priljubljeni kavarni.
Tako kot obstoj yetija nikoli ni bil zanesljivo dokazan in vrsta strokovnjakov njegovo pojavljanje odločno zanika, resnični strokovnjaki za kavo stojijo za svojim mnenjem, ko trdijo, da piccolo kava ne obstaja. Po njihovih besedah gre za običajno espresso. Kljub temu se je ta izraz naselil v naših krajih in ne bo težav najti očitih prič, ki so piccolo kavo videli s svojimi očmi. Kako je to mogoče?
Česki fenomen z italijanskimi koreninami
Italijanski izraz „piccolo“ (prevod „majhen“) se je uveljavil v čeških kavarnah v povojnem času. Turisti iz države na Apeninskemu polotoku so bili nestrpni glede našega pojma kave in so se naučili naročati „majhno“ – torej „piccolo“ espresso. Izraz se je prilagodil v čeških območjih, čeprav se v terminologijo kave vsekakor ne vklaplja.
Priljubljeno med protinožci
Vendar pa ne smo niti bližje edini, ki naročajo uradno neresnično kavo. Piccolo coffee je presenetljivo priljubljena v Avstraliji. Pod tem kontroverznim izrazom se skriva ristretto z našlekanim mlekom.
Kadar je piccolo, potem samo latté
Če vas ne bo nekje barman poklical, da „piccolo ne obstaja“, se lahko pokrovite s trditvijo, da piccolo latté obstaja. In imeli boste prav. Ta kavna pijača je strokovnjaki definirali kot en del espressa (20-30 ml) in dva dela našlekanega mleka (40-60 ml). Zaradi tega ima piccolo močnejši kavni okus kot latté, vendar je manj intenziven kot čisti espresso.
In naše mnenje o humbuku okoli piccolo kave?
Strinjamo se, da mora biti kava kakovostna, pravilno pripravljena, okusna in ustvarjati prijateljske odnose med vsemi, ki se zberejo okoli nje. Včasih je čas, da se ne izgubljamo v nepotrebnih besedah, ampak raje uživamo v odlični kofeinski pijači z dobrimi prijatelji.
