- Dominik Škoda
- 21926 pogledi
- 0 komentarji
Da kava spodbuja ustvarjalno razmišljanje, priča tudi množica vrst kavnih napitkov, ki so danes na voljo v kavarnah po vsem svetu. Vsak izmed njih ima svojo zgodbo, svojo osebo, svojo idejo…
Kakšna je zgodba ristretta?
Vemo, da spada med mlajše kavne napitke. Ristretto boom je prišel v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. In morda je povezan s tem, kako se je čas splošno začel pospeševati. Kdo bi si nato privoščil kavo, ki je hitro pripravljena in hitro popita?
Kar zadeva osebo, ki je svoje ime povezala z ristretom, je najpogosteje omenjeno ime David Schomer. Ta je imel takrat kavarno Espresso Vivace v ameriškem Seattlu. Kot je sam rad trdil, bi morala biti kava gosta kot med in se prilegati v en požirek.
To je lahko dosegel le z prilagoditvijo klasičnega espressa. V espresso ristrettu torej ostane prvotna količina kave, vendar se je količina vode zmanjšala. In paradoksalno tudi kofeina.
Kam je šel kofein iz ristretta?
Večina ljudi je prepričana, da če se količina kave uporabi v manjšem količinu vode, mora končni napitek vsebovati več kofeina. Saj je koncentriran! In tudi okusno se vam bo tako zdelo. Bogati okus ristretta pa zagotavlja predvsem višja koncentracija esencialnih olj.
Vsebnost kofeina je v primerjavi z espressom manjša. Njegova količina je odvisna od načina mletja in vrste kave, vendar zaradi hitrejše priprave kofein preprosto nima časa, da bi se sprostil v ustrezni količini.
Espresso ristretto vam ne bo nič odpustil
…vsaj kar zadeva izbiro kave. Glede na način priprave se povsem izključi možnost, da bi lahko prikrili kakršne koli pomanjkljivosti v aromi ali okusu.
Kar zadeva grobo mletje, strokovnjaki priporočajo, da naj bo kava finije mleta.
Ideally, ne bi smeli uporabljati klorirane vode, saj močno vpliva na okus končnega napitka.
Ko gre za stopnjo praženja, vam na severu Italije nedvoumno priporočajo srednje praženo kavo, medtem ko bodo na jugu glasovali za temno praženo, ki dobro ohranja čokoladni okus. Videli boste, kateri strani se boste pridružili vi.
V čem se espresso in ristretto razlikujeta
Da boste imeli jasen pregled, smo pripravili pregledno tabelo.
|
Espresso |
Ristretto |
|
|
Količina kave |
8-12 g |
8-12 g |
|
Količina vode |
30 ml |
15-20 ml |
|
Čas priprave |
25-30 sekund |
15-17 sekund |
|
Količina kofeina |
50-70 mg |
25-30 mg |
Torej, kdo si želi majhne, okusno izrazite kave, a se boji prekomernega vnosa kofeina, je idealen potrošnik kave ristretta.
Žličke in sladkor pri ristrettu ne iščite
Ko boste v kavarni naročili ristretto in prejeli majhno skodelico kave brez žličke ali sladkorja, to ni zato, ker bi vam osebje kaj pozabilo. Ta kava se namreč pije nesladkana in brez mešanja, po mnenju strokovnjakov pa izključno po obroku. In idealno bi se morali pred tem napiti čiste vode, da bi lahko okus cafe ristretta popolnoma uživali.
Komentarji (0)