- Dominik Škoda
- 19866 pogledi
- 0 komentarji
En lungo, prosim …
Obstajajo trenutki in ljudje, ki si radi uživajo v kavi počasi. In za to seveda majhno espresso ni dovolj.
Poleg tega, če resno jemljejo okus in moč kave, jih ne bo zadovoljil niti Americano, tj. dodajanje vroče vode v že pripravljeno espresso. Idealna rešitev zanje je tako imenovani espresso lungo. V dobesednem prevodu „podaljšano espresso“.
Sveta (kavna) trojica
Če bi ljubitelj kave moral naštejeti tri osnovne kavne napitke, bi zagotovo začel z espressom in omenil lungo in ristretto na naslednjih dveh mestih. Če vzamemo espresso kot osnovo kavne kulture, potem ristretto predstavlja manjši in šibkejši član družine, medtem ko je lungo večji in močnejši.
Priprava kave lungo
Osnova je tradicionalna priprava espressa, uporabite enako količino kave, vendar dvojno količino vode (50-70 ml), zato boste potrebovali tudi več časa (45-60 sekund), da aparat pripravi napitek. Rezultat bo močnejša in okusnejša kava, postrežena v večji skodelici. Računajte na povprečno vsebnost kofeina 70-100 mg. Klasično café lungo se postreže brez mleka ali smetane.
Podrobnosti, ki odločajo
Ko izbirate kavo primerno za espresso lungo, iščite med Arabicami. Robusta za to vrsto napitka ni primerna.
Kar zadeva stopnjo praženja, je treba upoštevati čas priprave in raje izbrati srednje praženo kavo. Temna kava je bolj primerna za tiste kavne napitke, pri katerih t.i. ekstrakcijski čas (tj. čas, ko vroča voda pod pritiskom prehaja skozi zmleto kavo) ne presega 30 sekund. Če vseeno želite preizkusiti temno kavo, zmanjšajte temperaturo vode z začetnih približno 92 °C na 88-90 °C.
Groba mletja priporočamo nastavitev na srednje ali fino.
In nasvet za konec…NE ISKATI ČASA ZA KAVO – USTVARITE GA – dovolj dolgo prav za to čudovito espressolungo.
Komentarji (0)