- Dominik Škoda
- 27414 pogledi
- 0 komentarji
Vsi vemo, kdo je odkril Ameriko. Toda ne vsakdo ve, da je Ameriko odkril Americano.
Ko je prvi Američan razredčil espresso
Amerika je država filtrirane kave z vidika kulture kave. To že več kot en vek. V ameriških filmih je običajna scena v restavraciji, kjer natakarica hodi okoli z vrčem kave in jo vliva v velike skodelice. Na to vrsto kave so Američani navajeni že generacije. Zato ni presenetljivo, da so bili ameriški vojaki presenečeni, ko so jim Italijani, kot osvoboditelji, na koncu druge svetovne vojne postregli z njihovo najljubšo espresso kavo.
Danes, seveda, nihče ne ve, kateri vojak je prvi prelil espresso v skodelico in ga dopolnil z vročo vodo. Lahko pa si predstavljate šok italijanskega osebja. Brez dvoma je pri tem pomagala tudi evforija ob koncu vojne, tako da se je "razredčen espresso" v velikih skodelicah razširil, in to pod imenom Americano.
Amerika kot kontinent pa je morala dolgo čakati na to "svojo" pijačo. V meniju Starbucks se je ta kava pojavila šele v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.
Koliko vode dodati v Americano?
- Zdaj že veste, da Americano nastane, ko v pripravljeno espresso kavo dodate vročo vodo. Sprva je bilo to v razmerju 1:1, lahko pa naletite tudi na razmerje 1:2 ali celo 1:4. Na koncu je to odvisno od preferenc uporabnika.
- Pomembno je, da vodo dodate že pripravljeni kavi. Kave ne pripravljate v večji količini vode, saj bi sicer nastalo lungo. Kavo dodatno razredči sam uporabnik. Če naročite Americano v kavarni, boste dobili espresso v večji skodelici in poleg tega vrč z vročo vodo. Končni napitek ima, seveda, sorazmerno malo kofeina, če 30 ml espressa razredčite na končnih 60-120 ml napitka, lahko pričakujete odmerek 50-70 mg kofeina.
- Kar zadeva vrste kave, strokovnjaki svetujejo, da se Americano pripravi iz mešanice Arabike (90%) in Robuste (10%). To bo zagotovilo stabilnejšo in gostejšo peno.
- Stopnja praženja se lahko giblje od srednje do temne; temnejša ko je kava, bolj grenak in manj kisel bo napitek.
- Mletje priporočamo fino ali srednje.
Danes vam nihče ne bo postregel Americano s poudarjenimi obrvmi, da bi jasno pokazal – skorajda ne morete držati vrča in ga nagniti nad skodelico – da "to že ni kava".
Kava Americano je tukaj za vse, ki imajo radi velike skodelice kave, vendar ne potrebujejo kofeinske bombe.
Komentarji (0)