- Dominik Škoda
- 31203 pogledi
- 0 komentarji
Ko se podate po sledeh izvora kave doppio, boste prišli do sončne Italije. To je rojstni kraj samega espressa. In kot italijanska beseda „doppio“ nakazuje, ta kava je v resnici dvojno espresso – pijača, ki si jo pravi ljubitelji kave radi privoščijo zlasti zjutraj.
Seveda se vsi strinjamo, da so jutra, ko običajna količina kave preprosto ni dovolj. Kar espresso ne zmore, bo poskusil espresso doppio.
Priprava kave espresso doppio
V bistvu je to enak postopek, kot ko pripravljate espresso – le da uporabite dvojno količino kave. To pomeni, da za približno 60 ml vode odmerite 14-20 gramov kave.
Nasveti za kakovostno doppio
- Če želite resnično odlične doppio, morate posvetiti pozornost grobi mletju kave. Najboljših rezultatov dosežete pri fino mletju, kar omogoča ustrezno ekstrakcijo kave, ohranitev polnega okusa in arome.
- Čeprav časa priprave verjetno ne boste mogli spremeniti, saj je odvisen od nastavitev vaše espresso naprave, strokovnjaki priporočajo, da se kava doppio pripravi približno 20-30 sekund. Hitrejši tempo lahko povzroči šibko in vodeno kavo, medtem ko dolgotrajna priprava verjetno povzroči pretirano grenak okus.
Občasno slišimo vprašanje, ali je mogoče pripraviti kavo doppio, tudi če nimate espresso aparata. No, to je podobno, kot če želite imeti anglejski travnik brez kosilnice in upate, da se boste znašli z srpom ali kosilnico.
Kljub temu poskusite pripraviti dvojno kavo v moka lončku ali french pressu, nikjer ni napisano, da ne boste zadovoljni. A tipična doppio kava preprosto ne bo.
Katero vrsto kave priporočamo za doppio? Seveda je veliko odvisno od tega, kakšna kava vam je všeč. A ne bojte se temnejših stopnjev praženja in kave z močnim, izrazitim okusom.
In predvsem si zapomnite…
…ko ena kava ni dovolj, je tukaj ESPRESSO DOPPIO.
Komentarji (0)