- Dominik Škoda
- 3912 pogledi
Ali potrošniki kave dosegajo boljše delovne rezultate? Bo delo z kavo za vas lažje?
Čisto teoretično bi bilo dovolj pozitivno odgovoriti na oba vprašanja. Vendar pa pri takšnem članku ne bi uspeli niti popiti espressa, zato bodimo nekoliko bolj konkretni.
Kaj vemo o vplivu uživanja kave na delovno učinkovitost?
Višja produktivnost, manj napak
Po izvedenih študijah zaposleni, ki pijejo kavo med delovnim časom, so znatno bolj osredotočeni in pri njih ne pride do upočasnitve reakcijskega časa niti do znatnega padca kognitivnih funkcij, kar se odraža tako na boljših delovnih rezultatih kot tudi v dejstvu, da se pri njih lahko računa na manjše tveganje za delovno poškodbo.
Kava kot pomoč pri reševanju problemov
Odnos med kofeinom in nivojem koncentracije je zelo dobro poznan in dobrodošel v številnih poklicih. Vendar pa so nekateri znanstveniki raziskovali tudi vpliv kofeina na sposobnost reševanja problemov. Če ste doslej menili, da s skodelico kave v roki praktično vsak problem ima rešitev, niste daleč od resnice. Kofein vam res pomaga tudi na tej področju.
Pa kaj ustvarjalnost
Zdi se, da je praktično vsestranski, vendar testiranje vpliva kofeina na ustvarjalno razmišljanje že ni prineslo tako obetavnih rezultatov. Ustvarjalnost je seveda zelo individualna zadeva in zelo težko je oceniti, ali jo lahko spodbudite z uživanjem kave. Mnenje večine strokovnjakov pa je, da se na kofein ne morete zanašati za podporo ustvarjalnemu razmišljanju.
Odmerjanje kave je pomembno
Primerna doza kofeina je povezana s stimulativnimi učinki, odlaša nastanek utrujenosti, blaži simptome izčrpanosti, izboljšuje sposobnost koncentracije in odločanja. V zvezi z delovno učinkovitostjo to običajno pomeni, da ima oseba, ki pije kavo, možnost doseči boljši delovni rezultat kot tista, pri kateri kofein ne teče v žilah med delovnim časom.
V igri pa je ena glavna spremenljivka, in sicer doza kofeina. Delovna učinkovitost ne raste v neposredni sorazmerju s številom popitih skodelic kave. Po določeni dozi pride do pretirane stimulacije (prevelikega odmerjanja kofeina), ki delovno učinkovitost, sposobnost koncentracije in druge želene učinke nasproti moti.
Običajno je zelo težko določiti, kje se konča želena stimulacija in začne preveliko odmerjanje. Še težje je, saj vsako telo kofein obdeluje nekoliko drugače. Osnova je genetsko kodirana. Ljudje si lahko razdelimo v dve osnovni skupini, od katerih ena metabolizira kofein hitro, medtem ko druga počasi. Dve, tri kave na izmeno, s katerimi se predstavnik prve skupine brez težav spopade, so lahko za osebo s počasno presnovo kofeina zelo problematične.
Idealno bo za vas, če boste poslušali reakcije svojega telesa in se jih držali. Kdor si vzame dobro kavo ob petih popoldneva, in še ob desetih zvečer ima probleme z uspavanjem, bo naslednjič prišel k kavni napravi v zgodnejših urah.
Skratka pa ima smisel, da kakovostna kava postane vaš spremljevalec pri delu.
Viri:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16106485/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1053810019303435?via%3Dihub
