- Dominik Škoda
- 8635 pogledi
- 0 komentarji
Danes večina ljudi pije kavo, vendar veliko ljudi tudi napaka pri njeni pripravi. Jasno je, da ne vsakdo ima doma profesionalni kavni aparat, vendar alternativne metode priprave kave imajo tudi svoj čar. Osebno vam bo nakup potrebnega pribora cenejši, poleg tega pa te alternative ne zahtevajo toliko spretnosti kot kavni aparati s črpalko. Kljub temu je tudi tukaj mogoče napak. Kateri dejavniki lahko torej igrajo vlogo pri tem, da vaša in specialna kava ni tako okusna, kot jo pijete v vaši najljubši kavarnici?
1. Nimate dobre kave
Preprosto – kupili ste nekakovostna zrna ali je kava preveč stara. Idealno bi morali piti kavo približno do meseca od praženja, in če kupujete kavo v običajnih trgovinah, nikoli ne morete računati na to, da bo sveža. Čeprav je treba cenejša, zagotovo ne boste uživali njenega okusa. Ko kava stara, izgublja okus in vsi okusi postanejo enaki. Če želite več igrati z vonjem in okusom, se obvezno obrnite na sveže praženo kavo, na primer iz ene od specializiranih čeških pražarn.
2. Kava je predolgo mlečena
Tudi v primeru, da kupite dobro kavo, niste zagotovljeni. Če jo pustite mlečene takoj, vendar je ne popijete v razumnem časovnem okviru, kava izgubi svoj okus. Razumen časovni okvir je na primer teden dni, kar ni ravno idealno. Če želite kavo resnično uživati, vedno mlečite izravno zrna, ki jih boste takoj porabili. Za to vam dobro služijo tudi cenejši ročni mlinčki in digitalna tehtnica, ni vam treba vlagati tisočih v električne mlinčke.
3. Kava je slabo mlečena
Definitivno se izogibajte električnim mlinčkom z noži, saj ti le uničijo vašo kavo. Nikoli zrna ne mlečejo enakomerno in zelo težko boste dosegli enako grobost mlečene kave, kar je ključnega pomena za konsistentnost vaših kavarnih prizadevanj. Vsaka priprava kave zahteva drugačen nivo grobosti mlečene kave, da kava lahko sprosti svoj polni potencial in jo lahko vedno uživate enako.
4. Kavo slabo shranjujete
Ideja, da se kava shrani v hladilniku, je danes skoraj razbit mit. Kava dobro absorbira različne vonje, zato vam stara mlečena kava dobro služi, če želite odstraniti vonj v hladilniku. Sama kava pa to seveda preveč ne koristi. Vendar pa je resnica, da se kava idealen način shranjuje brez dostopa zraka in svetlobe. Za to vam lahko pomagajo na primer različne vakumske posode.
5. Pripravljate preveliko količino kave naenkrat
Vemo, da ljudje včasih potrebujejo „dobro kavo“, po drugi strani pa kava spremeni svoj okus, če jo pustimo dolgo stati in ohladiti. Še posebej, ko kavo pripravimo na primer v french pressu, kjer v skodelico vedno pride določena količina kave usedline, ki se nato dodatno vlaži. Če se ne želite odreči svoje velike skodelice, je potem bolje izbrati filtrirano kavo.
6. Napačna temperatura pri pripravi kave
Kavo zalivate preveč vročo ali preveč hladno vodo. Temperatura vode, s katero zalivate kavo, bi se morala gibati približno med 91-96°C, sicer nikoli ne boste dosegli popolnega rezultata. Prav tako zalivanje filtrirane kave zahteva določeno roko in spretnost. Temperaturo preverite s termometrom, natančno zalivanje vam zagotovi tekočnik s posebnim nosilcem, skupaj z oboje lahko enostavno pomagajo posebni električni kuhalniki.
7. Pravzaprav ne veste, kaj želite
In to zagotovo ni slabo, vsi se še vedno učimo. Vendar pa je dobro ugotoviti, kaj vam je všeč, in se ne bati preizkušati novih stvari – eksperimentirajte z različnimi pripravami, kavo, stopnjami mletja in praženja, okušajte in uživajte, igrajte se. Dobro je dobro preučiti vsako pripravo, ki jo želite preizkusiti, in se ne bati pozorno opazovati bariste pri delu ali jih vprašati, kaj počnejo.
Dober spremljevalec na vaši poti do dobre kave so lahko tudi številne kavaške publikacije in revije, ki se danes obilno izdajajo, pa tudi naši zapisani postopki pri pripravi kave, berite tukaj.

Komentarji (0)