Priprava filter kave

Če je v zadnjih letih katera kavna priprava doživela velik razcvet, je to prav filtrirana kava. V mnogih dobrih kavarnah jo že lahko najdete na meniju takoj za vedno priljubljenim espressom. Priprava kvalitetnega espressa doma sploh ni enostavna. Vendar priprava prvovrstne filtrirane kave iz izbranih zrn ni nobena znanost!

To je kava, pri kateri med ekstrakcijo ni uporabljen noben pritisk, temveč samo naravni proces namakanja v vodi. Končna pijača je sicer prefiltrirana, zato ne vsebuje usedline kave in do nadaljnjega namakanja ter sproščanja snovi ne pride več.

Grobost mletja | Navodila za pripravo | Video navodila | Vse za pripravo

Filtrirano kavo imamo radi tudi zaradi večje količine končne pijače v primerjavi z espressom ali moka loncem, zato jo toplo priporočamo vsem, ki imajo radi večje količine kave.

Za razliko od espressa lahko z filtrirano kavo lepo eksperimentirate in prepoznavate subtilne spremembe okusov med ohlajanjem skodelice. Takoj po filtriranju lahko zaznavate predvsem grenke tone. Pri nadaljnjih požirkih lahko čutite razvijajoče se telo kave, kislost, začetno sladkost in prve znake sadnih tonov. Pri mlačni pijači že izgine močan aroma in zaznavamo predvsem sam potencial kave, njenih tonov in pri nekaterih kavah lepo izstopa izrazita sladkost.

Grobost mletja

Kava bi morala biti idealno mleta tik pred samo pripravo. Grobost mletja za filtrirano kavo spominja na kuhinjsko sol. Merilo za to, ali je kava pravilno mleta, bi moral biti čas ekstrakcije. Ta bi moral biti konstanten 2,5 - 3 minute. Če voda teče skozi kavo prehitro, izberite fin ejše mletje, kava bi bila pod-ekstrahirana. Nasprotno, če voda teče počasneje od 3 minut, izberite naslednjič grobejše mletje, sicer bi prišlo do pre-ekstrakcije kave.

Grobost je potrebno nekoliko prilagoditi glede na količino pripravljene kave iz filtra. Manjša količina bo logično prešla hitreje, kot če pripravljate kavo za 5 oseb.

Priprava v Hario V60-01 in V60-02

Uporabimo najbolj priljubljene dripperje kot primer idealne priprave filtrirane kave. Receptura za pripravo 1 do 2 skodelici v V60-01 je 17g kave in 250ml vode.

V večjem dripperju Hario V60-02 je ta receptura za pripravo 3-4 skodelice 30g kave in 450ml vode. Čas ekstrakcije je pri obeh enak, to je 2,5 do 3 minute. Zahvaljujoč enaki obliki dripperjev (kot 60°)v večjem V60-02 lahko enako dobro pripravite tudi 1-2 skodelici, v manjšem več kave dobro ne pripravite.

KAKO PRIPRAVITI FILTRIRANO KAVO?

Skupni čas priprave: 2-3 minute

✔ Količina kave: za 250ml

✔ Količina kave: 18g

  1. Zmeljite 18g sveže kave na stopnjo grobosti, ki spominja na kuhinjsko sol
  2. dripper najprej vstavite papirnati filter in ga temeljito izperite z vročo vodo. To je zelo pomemben korak, ki je pogosto spregledan. Zaradi tega pa filter izgubi svoj papirnati okus. 
  3. Postavite dripper na servirni vrček ali skodelico in v izprani filter nasujte zmleto kavo.
  4. Prelijte kavo. Kavo prelijte približno 30 ml vode pri temperaturi 92 -93 °C, da bo popolnoma namočena in počakajte približno 30 sekund. Kava med tem korakom sprošča odvečni CO2. Vodo uporabite idealno filtrirano.
  5. Nadaljujte z zalivanjem vode. Za zalivanje potrebujete počasen, enakomeren curek vode. Najbolje bo služila konica z dolgo ozko šobo, na primer klasična Hario Buono. Priporoča se zalivanje v spiralnem vzorcu od roba do središča in nazaj do roba.
  6. Skupno trajanje te ekstrakcije bi moralo biti 2,5-3 minute. Če vam voda skozi dripper teče prehitro, naslednjič zmeljite kavo fino. Nasprotno, če voda teče skozi filter počasneje, naslednjič zmeljite kavo grobo.
  7. Po preteku vse vode odložite dripper in izperite ga z vročo vodo. 
  8. Uživajte v svoji skodelici odlične filtrirane kave

NAMIG: Za filter se odlično prilegajo svetleje pražene kave, na primer Etiopija Sidamo ali Brazilija Santos

Video recept za pripravo filtrirane kave v HARIO V60

Izberite pri nas kakovostno kavo, mlinček, kavni aparat, french press, moka lonček, dripper, džezvo in drugo.

KUPITE VSE ZA FILTRIRANO KAVO

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 15 let vodi spletno trgovino s sveže praženo kavo in opremo za alternativne priprave kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Toda tudi ljubitelj narave, rokodelstva in glasbe.

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.