GourmetCoffee Specialty - Mehika SV Kitos 250g
Odlična sladko pražena kava za vsakodnevno pitje. Okus: rdeče jabolko, medenjaki, čokolada
Okus: rdeče jabolko, medenjaki, čokolada
Nadmorska viš ina: 1600 m
Metoda predelave: rdeči med (na zrnu ostane malo češnje, ki daje kavi značilno sladkost, ko se posuši)
Lokacija: Tomatlan, Veracruz, Mehika
Sorta: Kostarika in Kolumbija
Lastnik: Dam Reyes
Pakiranje: 250 g
Uvoznik: Falcon Coffees
Pražilnica: Beansmith
Kaj je specialna kava za gurmane?
To je prava specialna kava, ki jo je za nas skrbno izbrala in spražila izbrana pražarna Beansmith. Definicij je veliko, ena od natančnejših, ki jo je pripravilo združenje SCA (Select Coffee Association), pa pravi, da so to kave, ki pri strokovnem ocenjevanju dobijo vsaj 80 od 100 točk in nimajo natančno navedenih napak v okusu. Pri naših izbranih kavah boste našli tudi 100-odstotno preglednost (kmetije, uvoznik, pražarna in prodajalec na drobno).
V čem so naše izbrane kave drugačne?
Ne pričakujte izrazite grenkobe v kavi, saj so pražene lažje kot običajne kave. Praviloma boste v njih našli več sadnih okusov. Vse naše kave so primarno namenjene za domačo pripravo kot filter kava, vendar to ne pomeni, da ne morejo biti zanimive v moka lončku.
Kaj nas je pritegnilo k tej kavi?
Ta kava je stara :-) Če jo pripravimo z občutkom, je res čudovito sladka. In to je tisto, kar smo od nje pričakovali. Predelava Red Honey, je zelo zanimiva metoda, pri kateri, ko se zrno olupi iz lupine, na zrnu ostane malo pulpe. Nato se kava posuši s temi ostanki in se nato praži tukaj na Češkem. Ta košček lupine doda zanimiv okus po jagodičevju in sladkobo. To kavo priporočamo tudi tistim, ki šele spoznavajo kavo in jih skrbijo sadne kave in kislost. To je kava za vsakodnevno pitje in udobje, brez razposajenosti.
Nasvet za pripravo
Natančne grobosti mletja ne zapišemo, ker jo ima vsak mlinček različno, vendar jo lahko poskusite zmleti tako, da dobite približno to, kar smo dobili spodaj. Vendar je to v resnici eden od številnih različnih primerov. To je le nekakšna odskočna deska.
Kapalka - 18 g -> 3:00 -> 250 ml
Aeropress - 10g + 100ml iz 2min stiskanja
Informacije od kmeta
Projekt Kitos Cafe se je začel leta 2018 na družinski kmetiji Finca del Cerro de Chiltepec Dam Reyes. Gre za kmetijo, ki se nahaja na vrhu hriba v goratem območju na meji med mestoma Tomatlán in Coscomatepec. Izstopa po tem, da je to območje polno vegetacije s čudovitim razgledom na okoliška mesta. Delo na polju na tej kmetiji poteka zelo disciplinirano, s poudarkom na ustvarjanju in ohranjanju naravnega ekosistema območja, s čimer se doseže visoka kakovost kave, ki je bila nagrajena kot ena najboljših kav v Mehiki. Dam s svojim partnerjem Hugom trenutno vodi celotno pobudo v podjetju Kitos.
Ta serija, predelana po metodi rdečega medu, je sestavljena iz kostariških in kolumbijskih sort. Češnje so selektivno obrane in odluščene, nato pa so položene na dvignjene afriške postelje, da se posušijo na soncu. Pri postopku Red Honey se na zrnu zrna naredi plast sluzi, ki na soncu karamelizira, kar kavi doda globok okus in sladkost. Čas sušenja se skrbno spremlja in je odvisen od arome in trdote, ki jo zrna pridobijo med sušenjem.
EAN: 8594206182285
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER