Beansmiths Ethiopia Gedeb 250g
Če ste ljubitelj filter kave, je ta kava"Heirloom" za vas. Vsak požirek je praznik čutov.
Okus.
Država.
Kmetija / pralna postaja : Gedeb
Sorta:.
Metoda predelave: oprana
Nadmorska viš ina: 1000-1750 m nad morjem
Območje: Yirgacheffe
Kislost: srednja kislost
Ocena pri trgatvi: 89
Kavna zrna izvirajo iz slikovite regije Gedeb. Tukajšnji kmetje obdelujejo parcele, manjše od petih hektarov, njihove kmetije pa so tako majhne, da se merijo bolj po številu dreves kot po velikosti. Pridelava kave je tu povezana s tradicionalnimi metodami in ekološkim pristopom. Kava se prideluje v mešanih "kavnih vrtovih", kjer so tudi drugi pridelki, zaradi majhnosti parcel pa družinski člani večino plodov poberejo ročno. Ta osebni pristop in spoštovanje zemlje zagotavljata visoko kakovost vsakega zrna.
Kava se sortira, da se odstranijo poškodovane ali nezrele češnje. Nato se s posebno opremo odstrani lupina. Zrna se nato fermentirajo približno 24 ur, odvisno od vremenskih razmer. Po končani fermentaciji se zrna temeljito operejo in nato sortirajo v pralnih kanalih. Vsaka serija se razdeli v dva razreda glede na gostoto. Včasih se kava po sortiranju za 12-24 ur namoči v čisti izvirski vodi v cisternah, da se odstranijo vsi sledovi fermentirane kaše.
Opomba bariste: Gedeb je treba zmleti bolj grobo, kot smo vajeni pri drugih opranih kava iz Etiopije. Na aparatu V60 nam je bil najbolj všeč pri približno dveh minutah in petinštiridesetih sekundah. Zelo uživamo v njeni cvetlični aromi in rahlo sladkem telesu, v katerem prevladujejo note breskve, hibiskusa in travniškega medu. V pookusu prevladujejo note jasmina. Odličen je tudi za hladno varjenje.
Morda vam bo všeč tudi
LB PLACEHOLDER