The Miners Samii Chelbesa Danche 250g
The Miners Samii Chelbesa Danche 250g

The Miners Etiopija Samii Chelbesa Danche 250g

Ni na zalogi
14,90 €
Z DDV

Okusite odlično kavo iz izbrane pražarne The Miners.

Okus.

Ali želite kavo zmleti?
Ni na zalogi
detail_vyhody_heureka.png Preverjeno na ceneje.si detail_vyhody_doprava_zdarma.png Brezplačna dostava za naročila nad 85€
detail_vyhody_vse_skladem.png Široka ponudba na zalogi detail_vyhody_cerstve_prazena.png Vsak teden pražena kava
Metoda obdelave
Prano (washed)
Kislost
srednja
Stopnja praženja
srednja
Drevo kave
100% Arabica
 

Chelbesa Danche je novost v naši ponudbi. Kava prihaja iz Etiopije in se ponaša z ekološkim certifikatom.

Chelbesa je prva od treh lokacij, ki jih ima SNAP Coffee na tem območju. Podjetje je leta 2008 v Adis Abebi ustanovil Negusse D. Weldyes. Podjetje trenutno upravlja tri pralnice in predelovalne postaje v okrožjih Chelelektu, Kochere na območju Gedeo ter partnerske postaje v okrožjih Uraga (Guji) in Nensebo (West Arsi). Tako v povprečju na vsako postajo dostavi približno 550 kmetov. Danche se nahaja na 2100 m nadmorske višine v bližini mesta Worka v okrožju Gedeb. Chelbesa je tudi največje pridelovalno območje v okrožju Gedeb s skupno površino 1240 hektarjev. Postaja odkupuje češnje od približno 313 okoliških kmetov, ki zaradi rodovitne zemlje in dobrih kmetijskih praks stalno pridelujejo kakovosten pridelek. Postaja Danche se ponaša tudi s certifikatom za ekološko pridelavo, kar posledično povečuje pridelke kmetov. Tu se gojijo predvsem sorte Welisho, Kurume in avtohtone etiopske sorte. Girum Assefa je odgovoren za vodenje in nadzor postaje ter skrbi za ohranjanje standardov kakovosti.

Lokalni kmetje tukaj pustijo češnje pred obiranjem primerno dozoreti, saj vedo, da se s tem poveča vsebnost sladkorja. Verjamejo tudi, da jim bo njihov bog sporočil, kdaj je pravi čas in lahko začnejo obirati.

Predelava - češnje se pobirajo ročno, nato pa se tudi ročno sortirajo. Ko jih kmetje pripeljejo na postajo, jih olupijo na tradicionalnem stroju Agaarde, ki češnje očisti lupine in mesa. Nato gredo v sortirne kanale, kjer jih stroj razvrsti v 1. ali 2. kakovost, odvisno od njihove gostote.

Fermentacija - češnje se nadalje fermentirajo 72 ur, čemur sledi pranje in nadaljnje sortiranje glede na gostoto. Zrnca manjše gostote (slabše kakovosti) plavajo na površini in se pustijo ob strani, medtem ko v kanalih ostanejo le gostejša in zato bolj kakovostna zrna, ki se ločijo v serije višje kakovosti. Po končanem sortiranju in fermentaciji se češnje približno dve uri namakajo v čisti vodi, da se znebijo preostale kaše. Sušenje in ročno sortiranje - Sledi sušenje, pri katerem se zrna razporedijo v plasti, visoke 2 cm, in se sušijo 10 dni, odvisno od vremena. Sledi nadaljnje ročno sortiranje, ki traja od 2 do 4 ure, da se zagotovi najvišja kakovost.

Kmetija: Kmetijska kmetija: Danche Station

Nadmorska viš ina: 2300 m nad morjem.

Predelava: pranje

Sorta: Wolisho in Dega

Metoda priprave: Aeropress, Chemex, French Press, V60, Vacuum Pot, Moka Pot

Morda vam bo všeč tudi

LB PLACEHOLDER