- Dominik Škoda
- 8178 pogledi
Ko naročite Turkijo kavo v kavarni, vam bodo prinesli skodelico vroče vode z lōgrjem. V Sloveniji je ta priprava kave običajna in veliko ljudi se še vedno ne je odpove tega načina priprave, čeprav je priprava kave iz presevalcev in kavnih aparatov bolj kakovostna in morda tudi bolj zdrava. Slovenski turški aparat je klasika, in mnogi med nami si zjutraj ne morejo predstavljati brez njega.

Prava turška kava pa izgleda drugače. In predvsem drugače se okusi. Razlika je res izrazita. Če želite pripraviti turško kavo, boste potrebovali posebno posodo koničaste oblike, ki se imenuje džezva.
In njen izvirno arabski naziv je cezva, po osmanskem turškem se pravilno izgovarja džezve. To ime je razširjeno po Evropi in ga uporablja večina slavanskih jezikov.
Džezva je narejena iz bakra in vsebuje dolgo ročaj za enostavno rokovanje. Na trgu lahko naletite tudi na džezve izdelane iz nerjavečega jekla, medenine, srebra ali jekla.
Priprava turške kave je ritual, za katerega bi si morali rezervirati čas. Ni hitra kava, kot prelitje slovenskega turškega aparata s vrelo vodo, a si to zasluži.
Vas zanima celotna prava priprava turške kave iz džezve? Sestavili smo celovit vodnik.
Kako je turška kava?
Turška kava je močna, polna okusa in arome. Prednost je, da skoraj nima lōgra. Tisti, ki imajo radi, si lahko dodajo smetano. Okus kave lahko spreminjate tudi z dodajanjem začimb, kot so kardamom ali cimet med kuhanjem. Če se navadite na pravo arabsko kavo, vam klasični slovenski turški aparat ne bo več všeč.
