Kava in holesterol?

Kava in holesterol, kafestol, filtrirana kava

Življenjski slog in način prehrane vodita do tega, da se danes mnogi izmed nas spopadajo z ravnjo holesterola v krvi. Kot ljubitelji kave smo se odločili raziskati, kakšen vpliv ima kava, ki jo nekateri od nas uživajo večkrat na dan, na holesterol.

Med ekstrakcijo kave pride do postopnega sproščanja snovi, imenovane kafestol. To je snov, ki v človeškem telesu povečuje raven holesterola v krvi. Če imate visok holesterol in hkrati močno ljubezen do kave (kar zagotovo razumemo), zdaj zagotovo ne potrebujete, da izpraznite ves zrnat kavo, ki jo imate doma :-)

Kot kaže študija Zhang, Linforth in Fisk (2012), ki jo lahko pregledate tukaj. Količina kafestola je odvisna od načina, kako pripravljate kavo. Avtorji te študije so ugotovili, da je količina sproščenega kafestola v končnem napitku močno različna pri različnih metodah priprave kave.

Količina kafestola glede na vrsto priprave kave

Kafestol (mg/L) Rahlo pečena (mg/L) Tmavij pečena (mg/L)
Instant kava 1.9 ±0.05 (150)
Drip / Filtrirana kava 0.12 ±0.02 (150)
Turek / Kuhana 48.3 ±3.8 (150) 43.9 ±1.36 (160) 25.9 ±3.54 (160)
Džezva 88.7 ±4.0 (60) 39.1 ±0.04 (60) 22.8 ±0.12 (60)
Moka konvička 37.5 ±1.3 (60) 26.2 ±0.60 (60) 19.2 ±0.37 (60)
French Press 20–27 (150) 43.6 ±0.98 (160) 29.0 ±0.53 (160)
Espresso 16.7–17.3 (60)

Vir: Food Research International, številka 49, Izdaja 1, november 2012, stran 27-31, študija nosi naslov Cafestol extraction yield from different coffee brew mechanisms, avtorji Chen Zhang, Robert Linforth, Ian D. Fisk

Prejšnja tabela in njen prvi stolpec jasno in enostavno opisujeta razliko vsebnosti kafestola v mg/L pri posameznih načinih priprave kave. Jasno je, da je filtrirana kava najboljša, saj vsebuje najmanj kafestola in ima torej najmanjši vpliv na holesterol. Filtrirana kava je že dlje časa naš favorit zaradi svoje čistosti in polnega okusa, in upamo, da bo navdušila tudi vas, ki ne bi želeli podpirati zviševanja ravni holesterola v telesu :-) Vse izboljšave pri pripravi filtrirane kave, ki jih ponujamo, si lahko ogledate v naši sekciji "Filtrirana kava (drip)".

Po drugi strani pa je priprava kave v džezvi najbolj slaba. Ta način priprave pri nas ni tako pogost. Za zanimivejši pa je zaključek, ki bo zadeval veliko slovenskih gospodinjstev: drugi najslabši način priprave je klasičen slovenski turek. Dolgotrajno namakanje kave sprošča snovi, ki v kavi ne bi smeli biti, ena izmed njih pa je prav kafestol. Če turka kljub temu obožujete, vam priporočamo morda najbolj sprejemljivo različico, in sicer pripravo s french press konvičko, ki je turku skoraj enaka, vendar pri koncu ekstrakcije ločite kavo od usedline s sitkom in ne pride do nadaljnje ekstrakcije. V naši sekciji "French press konvice" si lahko ogledate široko paleto konvičk, ki jih lahko pri nas kupite.

Stopnja praženja kave in količina kafestola

Še en pomemben dejavnik, ki vpliva na količino kafestola v kavi, je stopnja praženja. Čeprav so danes mnogi kave z nižjo stopnjo praženja bolj priljubljene, je dejstvo, da imajo rahlo pražene kave večji vpliv na raven holesterola kot temno pražene kave. Vse naše kave so pražene do temnejše stopnje, le dve naših kave ponujamo tako v temno kot tudi v rahlo praženje.

Lahko poskusite, katera vam bolj ustreza. V naši sekciji "Pražena kava" najdete kave tako klasično pražene kot rahlo pražene.

Pogosta vprašanja o pitju kave in holesterolu:

  1. Ali kava povečuje raven holesterola v krvi?
    Ne obstaja neposredna povezava med uživanjem kave in povišano ravnijo holesterola v krvi. Vendar pa nekatere študije kažejo, da lahko uživanje velike količine kave (več kot 5 skodelic na dan) rahlo poveča raven holesterola. Vendar pa je ta vpliv zelo majhen in ne pomeni povečanja tveganja za srčno-žilne bolezni.
  2. Ali je bolje piti filtrirano ali prelitno kavo za zmanjšanje tveganja visoke ravni holesterola?
    Ko gre za holesterol, ni razlike med filtrirano in prelitno kavo. Oba tipa kave imata podobne količine kafestola in kahweola, snovi, ki lahko rahlo pozitivno vplivata na zdravje srca in zmanjšujeta tveganje za srčno-žilne bolezni.
  3. Koliko skodelic kave lahko pijem, da ne bom skrbel zaradi visokega holesterola?
    Za večino ljudi, ki pijejo kavo, uživanje zmernih količin (2-3 skodelice na dan) ne bo imelo negativnega vpliva na raven holesterola v krvi. Vendar pa je pomembno upoštevati, da je vsak človek drugačen in lahko na kavo reagira drugače. Če niste prepričani, se lahko posvetujete z zdravnikom ali dietetikom.

Izberite kakovostno svežo kavo.

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 15 let upravlja spletno trgovino s sveže pečeno kavo in pripomočki za alternativne načine priprave kave. Nosilec prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. A tudi ljubitelj narave, rokodelstva in glasbe.

Povezani izdelki

Naročnina na kavo Arabica z vsega sveta - NI MOŽNO NAROČITI
  • Na razprodaji!
  • -0,20 €
Na zalogi
Naročnina na kavo

Naročnina na kavo iz GourmetKava - NI MOŽNO NAROČITI

Dišeči užitek sveže kave. Vsak mesec druga sveže pražena kava! Naročite kavo za 3 / 6 / 12 mesecev vnaprej s popustom do 25 %. Ta izdelek ni na voljo za vašo državo. PROSIM, NE NAROČAJTE IZDELKA.
Na zalogi
67,90 € 68,10 €
Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.