Ledena kava - recepti za 6 načinov

Še posebej v toplih poletnih dneh človek ceni ledene alternative kavi. Obstaja nešteto vrst, kako pripraviti ledeno kavo, ki se razlikujejo po pripravi in serviranju. Nekatere so pripravljene za uživanje takoj, pri drugih pa lahko počakate tudi nekaj ur. Hladni kavni napitki so bolj primerni za eksperimentiranje kot kateri koli drugi. Domača fantazija pri kavi zagotovo nima meja.

Recepti za ledeno kavo

Kako pripraviti ledeno kavo? V naslednjem članku vam bomo predstavili recepte za osnovne vrste ledene kave.

Cold brew kava

cold brew kava

Priprava cold brew je zelo enostavna alternativa. Gre za kavo, ekstrahirano hladno.

  • Za pripravo cold brew vam zadostuje French press ali uporabite posebno vrčico Hario Mizudashi.
  • V kavni aparat dajte grobo mleto kavo in prelijte s hladno vodo.
  • Posodo pokrijte in pustite pri sobni temperaturi ali v hladilniku ekstrahirati vsaj 12 ur.
  • Potem že samo klasično precedite. Tako pripravljena ledena kava ima nižjo kislost in je slašša. Lahko jo postrežete samo tako ali z mlekom ali na ledu.

Več o pripravi lahko preberete v našem članku: Hladna kava tako imenovana cold brew

Želite vrčico za cold brew? Kupite Hario Mizudashi.

Prelivanje kave na ledu (iced pour over)

Prelivanje kave na ledu (iced pour over)

Recept za prelivanje kave na ledu je skoraj enak, kot ko pripravljate svojo priljubljeno prelivano kavo preko dripperja.

  • V posodi za kavo je postavljen led, na katerega kava preliva in se s tem ohlaja.
  • Čas ekstrakcije in idealna temperatura vode okoli 93 °C ostajata enaka.
  • Za pripravo te ledene kave lahko uporabite običajen dekanter ali kadico ali posebno vrčico Hario z dozatorjem za led.

Za pripravo lahko uporabite komplet Hario Fretta iz naše ponudbe

Cold drip

Cold drip priprava ledene kave

Gre za nedvomno najbolj učinkovito pripravo hladne kave.

  • Za metodo cold drip se uporablja posebni komplet za prelivanje, ki spominja na laboratorijsko opremo. Sestavljen je iz posode za ledeno vodo z ventilom, rezervoarja za kavo s filtrom in servirajoče vrčice.
  • Ventil se nastavi tako, da ledena voda počasi kaplja na kavo, skozi katero nato teče v servirajočo posodo.
  • Celi postopek cold drip traja približno 5 ur, odvisno od grobosti kave.

cold drip

Preizkusite netradicionalno pripravo z uporabo Hario clear water dripperja

Espresso na ledu

espresso na ledu

Gre za najpreprostejšo možno pripravo ledenega kavnega napitka.

  • Preprosto napolnite kozarec z ledom.
  • Prelijte preko njega espresso. Preprost recept za ledeno kavo, a dober in zagotovo osvežujoč!

Nasveti za pripravo ledene kave

Frappé

frappe ledena kava

Toledo ledeno kavo pod imenom Frappé verjetno pozna vsak, ki je kdaj bil na dopustu v Grčiji. Nastala je popolnoma naključno v 50. letih v Grčiji, zamenjavo kakava v shakeu za otroke z instantno kavo.

  • Za pripravo domačega recepta frappé je dovolj instantna kava, sladkor za okus, hladna voda in shaker ali mešalnik.
  • Vse sestavine stepimo v peno, ki jo nato dolijemo s hladno vodo ali mlekom.
  • Postrežemo idealno na ledu v kozarcu z slamico.

Obstajajo različni alternativni recepti za pripravo ledenega frappéja, kjer se na primer led ali mleko dodajajo že v mešalnik. Alternativa tega napitka je frappé freddo ali espresso fredo, pri čemer se namesto instantne kave uporablja espresso.

Affogato

affogato ledena kava

Gre bolj za sladico kot za kavo. Ni presenečenje, da ta affogato dobrote prihajajo iz Italije.

  • Njena osnova ledene kave Affogato je kepica smetane sladoleda, ki je prelita s skodelico espresa.
  • Na sladoled se zagotovo ne prihranite in izberite tistega, narejenega iz prave smetane. Najpogosteje se affogato postreže z vanilijevim sladoledom, a z okusi lahko eksperimentirate.
Izberite pri nas kakovostno kavo, mlinčke, kavaparate, French press, moka vrčice, dripper, džezvo in več.
Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava d.o.o., ki že 15 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in dodatki za alternativne priprave kave. Nosilec prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. A tudi ljubitelj narave, rokodelcev in glasbe.

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.

Komentarji (0)

Trenutno ni komentarjev.

🎄 Žal paketa ne moremo več dostaviti do božiča. Spletna trgovina še naprej odpremlja pakete vsak dan ➡️ Več informacij