- Dominik Škoda
- 20123 pogledi
Predstavljamo še enega člana espresso družine. Konkretno enega od mlajših predstavnikov te priljubljene kavne družine.
Kako je espresso prišlo do macchiata?
Espresso macchiato je delo italijanskih baristov, ki so ga svetu predstavili konec osemdesetih let prejšnjega stoletja. Gre za klasično ali celo dvojno espresso z malo spenjenega mleka. Mleka ne sme biti preveč, da se ohrani izrazit okus kave.
Kaj potrebujete za pripravo espresso macchiata?
Definitivno kakovosten espresso aparat, vrhunsko kavo in penilnik za mleko, če vaš aparat ni opremljen s primernim nastavkom. Ne smete pozabiti tudi na primerno skodelico ali kozarec.
Dodajte mleko na pripravljeno espresso le toliko, da prijetno poudari in omili okus kave.
Zanimivosti o espressu macchiato:
- Čeprav je večina držav prevzela izvirno italijansko ime, če želite naročiti to kavno pijačo v Portugalski, prosite osebje za „cafe pingado”.
- V Italiji se kava z mlekom pije predvsem popoldan, ko naročite espresso macchiato zjutraj, računajte s tem, da vas bodo v številnih lokalih gledali kot čudaka.
- Ko v Avstraliji naletite na izraz „long macchiato” v kavarni, morate vedeti, da gre za pijačo iz dvojnega espressa.
Espresso macchiato je tu za vsakogar, ki želi prednostno okus in aromo kakovostne kave, medtem ko razumna količina mleka igra pomembno, a vsekakor stransko vlogo.
