Priprava kave latte macchiato

Kje se je pojavilo latte macchiato – še ena izmed kavnih napitkov, katerih osnova je espresso…

Če pričakujete zanimivo zgodbo z začetka dvajsetega stoletja, vas tokrat verjetno razočaramo. Zgodovina te kave je namreč nekoliko obkrožena s skrivnostjo. Večina kavnih zgodovinarjev se zadovoljna z ugotovitvijo, da se latte macchiato prvič pojavilo v Italiji v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. In v bistvu ni šlo za nič drugega kot za "obrnjeni macchiato".

Latte macchiato – espresso na tronu iz mlečne pene

Torej namesto napitka, katerega osnova je svež espresso, preliven z vročim mlekom, imate vroče mleko, mlečno peno in šele na to sledi – res kot na tronu – pripravljen espresso. Celotno kronanje bomo opisali še podrobneje…

Kako se iz espressa spremeni latte macchiato

  1. Na prvem mestu morate napeniti mleko. Uporabite mleko z vsebnostjo maščob 1 ali 2 %, tako imate zagotovljen pravilen delež beljakovin in maščob, da nastane kakovostna kremasta pena.
  2. Številni aparati za espresso so opremljeni z mlečno šobo, lahko pa uporabite tudi poseben penič.
  3. Napenjeno mleko nalijte v posebno skodelico za latte macchiato.
  4. Zdaj pripravite espresso in ga previdno nalijte na mleko.

Prednost kavne pijače s takšno vsebnostjo mleka je, da ne bo prišlo do hitrega povečanja krvnega tlaka zaradi kofeina. Mleko je poleg tega vir dragocenih hranil, ne glede na to, ali gre za beljakovine ali kalcij.

Kdor iz kakršnega koli razloga (na primer zaradi intolerance na laktozo) ne more pripraviti latte macchiata iz navadnega mleka, ima možnost uporabiti kakovostne mlečne alternative Alpro.

Čim se latte macchiato razlikuje od cafe latte?

Številni ljudje teh kavnih napitkov ne razlikujejo, toda ko pogledate postopek priprave, je tukaj ena ključna razlika. Latte dobite tako, da k espressu dodate napenjeno mleko. V primeru latte macchiata dodajate espresso v napenjeno mleko.

Izberite pri nas kakovostno kavo, mleto, kavni aparat, french press, moka posodico, dripper, džezvo in druge.

Običajno nas veseli, ko je nebo brez oblakov, a zagotovo boste našli številne priložnosti, ko espresso namestite na mlečni oblak in uživate v latte macchiatu.

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava d.o.o., ki že 15 let upravlja e-trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativne priprave kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Toda tudi ljubitelj narave, ročnih del in glasbe.

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.