- Dominik Škoda
- 27044 pogledi
Kje se je pojavilo latte macchiato – še ena izmed kavnih napitkov, katerih osnova je espresso…
Če pričakujete zanimivo zgodbo z začetka dvajsetega stoletja, vas tokrat verjetno razočaramo. Zgodovina te kave je namreč nekoliko obkrožena s skrivnostjo. Večina kavnih zgodovinarjev se zadovoljna z ugotovitvijo, da se latte macchiato prvič pojavilo v Italiji v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. In v bistvu ni šlo za nič drugega kot za "obrnjeni macchiato".
Latte macchiato – espresso na tronu iz mlečne pene
Torej namesto napitka, katerega osnova je svež espresso, preliven z vročim mlekom, imate vroče mleko, mlečno peno in šele na to sledi – res kot na tronu – pripravljen espresso. Celotno kronanje bomo opisali še podrobneje…
Kako se iz espressa spremeni latte macchiato
- Na prvem mestu morate napeniti mleko. Uporabite mleko z vsebnostjo maščob 1 ali 2 %, tako imate zagotovljen pravilen delež beljakovin in maščob, da nastane kakovostna kremasta pena.
- Številni aparati za espresso so opremljeni z mlečno šobo, lahko pa uporabite tudi poseben penič.
- Napenjeno mleko nalijte v posebno skodelico za latte macchiato.
- Zdaj pripravite espresso in ga previdno nalijte na mleko.
Prednost kavne pijače s takšno vsebnostjo mleka je, da ne bo prišlo do hitrega povečanja krvnega tlaka zaradi kofeina. Mleko je poleg tega vir dragocenih hranil, ne glede na to, ali gre za beljakovine ali kalcij.
Kdor iz kakršnega koli razloga (na primer zaradi intolerance na laktozo) ne more pripraviti latte macchiata iz navadnega mleka, ima možnost uporabiti kakovostne mlečne alternative Alpro.
Čim se latte macchiato razlikuje od cafe latte?
Številni ljudje teh kavnih napitkov ne razlikujejo, toda ko pogledate postopek priprave, je tukaj ena ključna razlika. Latte dobite tako, da k espressu dodate napenjeno mleko. V primeru latte macchiata dodajate espresso v napenjeno mleko.
Običajno nas veseli, ko je nebo brez oblakov, a zagotovo boste našli številne priložnosti, ko espresso namestite na mlečni oblak in uživate v latte macchiatu.
