- Dominik Škoda
- 16905 pogledi
- 0 komentarji
Kaj je aeropress? Aeropress je popolnoma nova in zelo priljubljena metoda priprave kave, ki kombinira filtriranje kave skozi papir in uporabo tlaka. Podjetje Aerobie, ki Aeropress v ZDA proizvaja, čeprav proklamira, da je v njem mogoče ustvarjati kavo tipa espresso, pa to ni tako enostavno. Aeropress res ne ustvarja espressa. Kava je bolj podobna filtrirani kavi, tj. dripu, vendar tlak in bolj fino mletje naredijo kavo polnejšo kot drip.
Prednosti | Groba mletina | Navodila za pripravo | Vse za pripravo
Prvič, Aeropress ponuja veliko variabilnost in obstaja veliko receptov, kako ga pripraviti. Možno je ustvariti napitke od 50 do 200ml, eksperimentirati z grobo mletino in celo preizkušati različne temperature vode. Pri Aeropressu ni ene prave metode priprave. Še ena velika prednost Aeropressa je njegova neuničljivost, lahka teža in kompaktčnost, zaradi česar je idealen za potovanja in pripravo kave v naravi. V primerjavi z drugimi metodami zahteva minimalno čiščenje, celoten pripomoček je treba po uporabi le speriti z vodo.
PREDNOSTI AEROPRESSA
- tlak iz kave prinaša dodatne okuse v primerjavi z filtrirano kavo (drip)
- filtriranje skozi papirni filter doseže čisto kavo brez prahu
- možnost preizkušanja različnih vrst priprave, igranje z časom priprave in grobo mletino
- določate si, koliko časa se bo kava ekstrahirala, tj. na vas je, kdaj boste pritisnili klip
- enostavno čiščenje in neuničljivost
- nizka cena filterjev, 350 kos za cca 120 HRK
- odličen za potovanja, zaradi svoje teže in neuničljivosti se prilega v nahrbtnik ali potovalno torbo
- v njem lahko postavite mlinček Porlex Mini ali Rhinowares Mini
GROBA MLETINA: bolj fina
Idealno je meljati kavo (priporočamo izborno) vedno svežo tik pred vsako pripravo. Za aeropress se kava melje približno do konsistence peska. Grobost je enaka kot pri moka konvici. Vendar pa lahko z grobostjo eksperimentirate.
KAKO PRIPRAVITI KAVO V AEROPRESSU?
✔ Čas priprave: 1,5 min (30 s pred-ekstrakcija, 30 s ekstrakcija, 30 s stiskanje)
✔ Količina kave: idealno 6 gramov / 100ml
Splošno obstajata 2 osnovni metodi priprave kave v aeropressu. Prva, kjer Aeropress stoji filtrom navzdol in druga, kjer stoji obrnjeno filtrom navzgor, zato se imenuje obrnjena metoda. Prva metoda ima slabost, da ko začnete zalivati kavo z vročo vodo, se kava začne prepuščati skozi filter še ne popolnoma izvlečena. Ta pomanjkljivost obrnjena metoda popolnoma odpravlja, saj je spodnji del tubusa zaprta s klipom in filter se postavi šele na vrh Aeropressa. Zato priporočamo obrnjeno metodo, ki jo bomo opisali spodaj.
Navodila za pripravo kave z aeropressom
- Vstavite papirni filter v sito Aeropressa in ga sperite z vročo vodo, tako odstranite ostanke papirnatega arome.
- Priporočamo tudi speriti vročo vodo v skodelico ali servirno posodo, v katero se bo Aeropress pripravljal. To je zelo primerno, če ne želite, da se končni napitek ohladi.
- Odmlejte kavo približno do grobosti peska, mletje je enako kot pri pripravi v moka konvici. Z mletjem lahko eksperimentirate, splošno velja, da bolj fino mletje pomeni krajši čas ekstrakcije.
- Skuhajte vodo (najbolj filtrirano) na 93-95°C.
- Potegnite klip iz Aeropressa, obrnite ga navzgor in dodajte mleta količino kave.
- Zalijte približno 50ml vode in pustite kavo 30 sekund predekstrahirati, med tem časom se kava znebi presežnega CO2, ki ga vsebuje sveže pražena kava. Ta korak omogoča boljšo ekstrakcijo v naslednjem koraku.
- Krožnim gibanjem počasi zalivajte preostalo vsebino Aeropressa in nato kavo premešajte.
- Naložite pripravljen sperjeni filter, ekstrahirajte 30 s in nato še približno 30 s stiskajte klip. Skupni čas priprave napitka naj bo približno 1,5 minute.
- Uživajte v kavi :-)
Videorecept za pripravo kave v Aeropressu
Kaj najdete o Aeropressu na straneh proizvajalca?
"Tudi moram dodati svoje navdušeno priporočilo za to napravo med mnogimi drugimi za pripravo kave. Najprej je treba poskusiti, da boste verjeli, kakšno kakovostno kavo lahko pripravi. Imam v lasti vse mogoče naprave za pripravo kave, vendar odkar je AeroPress prišel v naš dom, so moji dva vacuum pota in Technivorm drip le zbirala prah.", Kevin Knox, specialist v kavarnskem industriji z 28-letnimi izkušnjami, avtor Coffee Basics.
"Pri pravilni pripravi AeroPress lahko ponudi zelo kakovostno kavo v slogu espressa in izvrstno skodelico večjega volumna v slogu americana. Dejansko proizvaja veliko boljši espresso, kot veliko domačih naprav, dvakrat ali celo trikrat dražjih.", Kenneth Davids, avtor knjig "Coffee: A guide to Buying Brewing and Enjoying", "Espresso: Ultimate Coffee", "Coffee Roasting: Romance and Revival", urednik portala coffeereview.com.

Komentarji (0)