Priprava kave cappuccino

Piše se leto 1805 Napoleon čaka zmago v bitki pri Slavkovu in v beških kavarnah lahko ljubitelji kave prvič slišijo besedo „kapuziner“. Ime najverjetneje se nanaša na rjavo barvo monaškega oblačila kapucinov. Po številnih virih je bil predhodnik današnjega cappuccina in je v bistvu bil kavni napitek s smetano in sladkorjem. Vendar pa še vedno ostaja skoraj celo stoletje do trenutka, ko bo prvi aparat za espresso zazivel svetlobo dneva. In cappuccino – kapučino, kot ga danes poznamo, se zagotovo ne more brez tradicionalnega espressa.

CAPPUCCINO – kavna krema s pokrovčkom

Prve omembe cappuccina v današnji obliki segajo v trideseta leta prejšnjega stoletja, ko so Italijani uživali v kavi z stepeno smetano in posuto s cimetom ali čokolado. Nekaj let kasneje, ko je Evropa in cel svet trpela zaradi druge svetovne vojne, razvoj kavne ali katere koli druge kulture ni bil pričakovan. A povojno obdobje je bilo zaznamovano z naraščajočo priljubljenostjo pijače, ki so jo kmalu posebej pritegnili Britanci.

Izvirni „kapuziner“ zdaj imenujemo beška kava, medtem ko je espressu s vročim in penastim mlekom ostal naziv cappuccino. Po uspešnem širjenju po Evropi, Južni Ameriki in Avstraliji je cappuccino svoj veliki razcvet v osemdesetih letih praznoval tudi v Združenih državah. Verjetno ni treba poudarjati, da je velik delež tega imela podjetje Starbucks.

Vendar pa zagotovo ne morate hoditi v kavarno vsakič, ko si zaželite odličen napitek s kremo iz mlečne pene. Cappuccino lahko pripravite tudi doma.

Cappuccino doma korak za korakom

  1. Najprej segrejte mleko. Pravo temperaturo prepoznate, ko se na robovih začnejo pojavljati majhni mehurčki. Mleko se v vsakem primeru ne sme popolnoma zavreti. V fazi „mehurčkov“ ga odstavite s štedilnika.
  2. Zdaj ga dobro stepite.
  3. In čas je za pripravo odličnega, kakovostnega espressa.
  4. K pripravljenemu espressu dodajte vroče mleko in mlečno peno tako, da 1/3 celotnega volumna napitka predstavlja kava, 1/3 vroče mleko in 1/3 mlečna pena.

Kakovosten cappuccino si zagotovo zasluži ustrezno skodelico, zato ne oklevajte in si oglejte našo ponudbo.

Izberite pri nas kakovostno kavo, mlinček, kavni aparat, french press, moka konvico, dripper, džezvo in drugo.

Kdor potrebuje kavni aparat za espresso, bo zagotovo našel tudi pri nas. Če cenite tradicijo in zgodovino, posvetite pozornost predvsem kavnim aparatom znamke Bezzera. Ne gre za ujemanje imen, ampak za resnično podjetje, ustanovljeno od Luigia Bezzerou – človeka, ki je skuhal prvi espresso.

In če vaše vrhunsko espresso potrebuje pravo mlečno peno, razmislite, ali ne potrebujete kakovostnega penalca za mleko.

Z ustrezno opremo in odličnim kavo lahko popoln cappuccino (kapučino) pripravite kadarkoli si ga zaželite.

Dominik Škoda
Avtor članka: Ing. Dominik Škoda
Lastnik in direktor podjetja GourmetKava d.o.o., ki že 15 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in dodatki za alternativne načine priprave kave. Nosilec prestižnega certifikata Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ročnih del in glasbe.

Povezani izdelki

Teploměr na mléko Motta
Na zalogi
Termometri

Termometer za mleko Motta

Motta profesionalni termometer za mleko iz nerjavečega jekla za popoln nadzor temperature stepenega mleka.
Na zalogi
9,90 €
Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.