- Dominik Škoda
- 25970 pogledi
- 0 komentarji
Ali veste, kdo je oče priljubljene kave flat white? In kakšna zgodba se skriva za današnji tako iskani tip kavnega napitka?
Iskanje korenin napitka, znanega kot flat white, nas popelje do nasprotnikov in se moramo vrniti v drugo polovico prejšnjega stoletja. Leta 1985 je lastnik enega kavarni v Sydneyju opazil, da priljubljenost cappuccina počasi upada. Njegovi kupci se vse pogosteje vračajo k tradicionalnemu espressu. Še posebej za njih je Alan Preston začel v svoji Moors Espresso Baru ponujati kavo, ki jo je poimenoval flat white.
V enostavnosti je moč
Kaj je flat white? Ko se srečata dva espressa in stepano mleko, se rodi flat white. V nekaterih virih se kot država izvora navaja Nova Zelandija, vendar bi danes težko našli relevantne zgodovinske vire za recept. Na koncu ni toliko pomembno, od kod flat white izhaja, ampak ali njegov okus in specifične lastnosti izpolnjujejo vaša pričakovanja.
Kaj morate vedeti za pripravo?
- Osnovna predpostavka za uspeh je izbira vrhunske kave pri pripravi espressa, navdihnite se z našo ponudbo.
- Prav tako vam bo pomagala izbira kavni aparata za pripravo najboljšega espressa.
- Mleko naj bo polnomastno, tisti, ki dajejo prednost rastlinskim mlekom, lahko seveda izberejo sojino, ovseno ali drugo. Rastlinske alternative mleku za kavo pri nas lahko kupite v najvišji kakovosti.
- Tisti, ki razmišljajo o latte art, bi zagotovo morali začeti z nabavo kakovostne posode za mleko.
Recept za flat white kavo
- Pripravite dva espressa, ki ju boste vlili v skodelico ali posebno steklenico.
- Mleko stepite na temperaturo okoli 60 °C. Ni nič narobe, če uporabite poseben termometer.
- Ste opazili, kako izkušeni baristi (npr. v Hotel Golf) s posodo z stepanim mlekom udarijo o pult in nato rahlo zavrtijo? Zagotovo to storite tudi vi na enak način. Mleko bo gladko, žametno in se boste znebili nezaželenih mehurčkov.
- Tako pripravljen mleko previdno vlijte v kavo - imate flat white.
- Če si upate na umetniški pristop, lahko preizkusite tako imenovani latte art in mleko vlivate v kavo tako, da nastanejo različni vzorci.
Primerjava kave flat white vs. cappuccino
Razlika med kavo flat white in cappuccino se predvsem kaže v sloju mleka in penice, ki se uporablja pri njuni pripravi. Flat white je sestavljen iz espressa mešanega z mlekom, obogatenim z fino peno, kar mu daje gladko in žametno konsistenco. Cappuccino je tradicionalna italijanska kavna pijača, ki je sestavljena iz espressa, vročega mleka in nato sloja guste mlečne penice. Sloj penice na vrhu cappuccina je običajno bolj izrazit kot pri flat white in pogosto se na njem ustvari kakšen vzorec iz kakava ali cimeta. Medtem ko flat white ponuja bolj nežni in manj intenziven okus, cappuccino nudi močnejši kontrast med kavo in mlečno penico.
Primerjava kave flat white vs. latte
Flat white in latte sta dva priljubljena tipa kavnih napitkov. Glavna razlika je v razmerju kave, mleka in mlečne penice. Latte vsebuje več mleka, kar čini da je manj intenzivna in ima večji obseg mlečne penice na vrhu. Na ta način, latte se pogosto postreže v večji skodelici ali skodelici, medtem ko je flat white običajno postrežen v manjši široki skodelici.

Komentarji (0)