- Dominik Škoda
- 9856 pogledi
Zanimivosti o kavi, ki jih verjetno še niste vedeli! Koliko kofeina je v espressu? Ali vas lahko kava ubije? In kako se lahko kava uporabi v prometu? Vse to in še veliko več boste izvedeli v članku.
1) Kava je pravzaprav sadje!
Kavna rastlina je sadno drevo, katerega sadovi so koščice. Kavni zrna so torej pravzaprav koščice kavnih češenj. Sam sad je jestiv in posušen se v nekaterih državah uporablja za proizvodnjo čaja, imenovanega cascara.
Ste vedeli, da pravzaprav pijete sadje, ko uživate latte?
2) Havaji je edina ameriška država, kjer se kava komercialno prideluje.
Kava ima tendenco, da bolje uspeva v ekvatorskem podnebju, zato jo je mogoče gojiti tudi v Združenih državah. Havaji imajo optimalno podnebje za pridelavo Java Beans.
Havaji so znani po svoji Kona kavi, ki se široko izvozi in je priljubljena po vsem svetu. Ime izhaja iz območja, kjer se nahaja pas plantaž.
3) Če mož v Turčiji ni spoštoval svoje žene s kavo, je to bil razlog za ločitev.
Ali menite tudi vi, da bi lahko pomanjkanje kavnih zrn povzročilo razpad? V Turčiji je pitje kave tako pomemben kulturni vidik, da je v 16. stoletju v Konstantinoplu začel veljati zakon, ki je ženam omogočal ločitev, če jim mož ni zagotovil dovolj kave.
Ta zakon seveda več ne uporablja, vendar kaže, kakšno vlogo ima kava v kulturi in družini. Zato se raje prepričajte, da imate doma dovolj zalog kave, da ne boste morali nositi posledic!
4) Kljub temu, kar večina ljudi misli, pitje espressa ne pomeni večje količine kofeina.
Skodelica espressa, ki je približno 30 ml velika, vsebuje po podatkih ameriškega ministrstva za kmetijstvo 63 mg kofeina. Enako količino filtrirane kave pa ima 12-16 mg. Tehnično gledano je espresso "kofeinski". Filtrirana kava pa se nikoli ne pije v tako majhni količini, zato lahko končno zaužijete veliko več kofeina s pitjem filtrirane kave, pogosto kar 95-128 mg kofeina. Če želite omejiti svoj dnevni vnos kofeina, je espresso idealna rešitev. Vendar le, če ostanete pri eni skodelici na dan.
5) Brazilija je največji svetovni proizvajalec kave, sledita Vietnam in Kolumbija.
V resnici je Brazilija leta 2011 proizvedla skoraj dvakrat toliko kot Vietnam in Kolumbija skupaj ter eno tretjino svetovne kave. Ta številka se v zadnjih 150 letih skoraj ni spremenila!
Brazilija je tudi ena redkih držav na svetu, kjer se prideluje tako Arabica kot Robusta. Izborna kava je zelo pomembna za brazilijsko gospodarstvo in predstavlja glavni izvozni artikel.
6) Približno 100 skodelic kave je smrtonosna doza kofeina.
Popiti 100 skodelic kave? Neizvedljivo. To je približno ocenjena smrtonosna doza kave glede na vsebnost kofeina v enem espressu. Vendar pa se simptomi prevelikega vnosa kofeina - živčnost, raztresenost, tresenje rok - lahko pojavijo že po nekaj skodelicah.
Večina primerov prevelikega vnosa kofeina izhaja ne iz običajnega pitja kave, temveč iz alternativnih načinov "konsumacije", kot je na primer kavni klister. Ekstremna količina kofeina v telesu lahko povzroči srčni napad ali napade.
7) Obstajata dve vrsti kave, Arabica in Robusta.
Imata različne okuse in različne vsebnosti kofeina. Zrna Arabice so najbolj priljubljena po vsem svetu. Do 70 % kave, ki je bilo na svetu popito, je Arabica.
Robusta uspeva v različnih podnebnih razmerah, večinoma v Afriki in Indoneziji. Čeprav večina ljudi raje uživa okus izbrane kave Arabica, ima Robusta tudi svoje privržence, predvsem zato, ker ima dvakrat toliko kofeina kot Arabica!
"Americano" izvira iz časa druge svetovne vojne, ko so ameriški vojaki v Italiji redčili espresso z vodo, ker je bil premočan.
Pri pripravi Americano uporabite veliko skodelico za cappuccino, 30 ml espressa pa nato dolijete z vodo v razmerju približno 1:5. Končni napitek je veliko manj intenziven in za mnoge bolj okusen. Kot pri večini napitkov obstajajo tudi tukaj različne različice. Na primer, lahko uporabite manjšo količino vode ali pripravite espresso v skodelico, ki že vsebuje vročo vodo. Ta kava se imenuje long black ali dolga črna in ima manj kreme.
8) New York popije približno 7-krat več kave kot preostali del sveta.
Verjetno zato je to mesto, ki nikoli ne spi! Najverjetnejši razlog je, da gre za eno najbolj naseljenih mest. Kavarn so resnično na vsakem vogalu in kava je že neizogiben del ameriške kulture.
9) Prva spletna kamera je bila uporabljena za spremljanje grelnika s kavo na Univerzi v Cambridgeu.
Ali vas tudi razjezijo, ko greste napolniti kavo in ugotovite, da je grelnik v kavni napravi prazen? Da bi znanstveniki iz računalniškega oddelka univerze preprečili to razočaranje, so izumili kamero, ki je v živo snemala kavni aparat. Kamera je delovala od leta 1991 do 2001. V 90. letih, ko je internet začel omogočati prikazovanje fotografij in videov, je bil grelnik prenašan tudi preko spleta.
Predstavljajte si, kako kamera kaže na prazen grelnik, ki ga vsi lahko vidijo na svojih računalnikih, vendar nihče ne želi vstati, da si skuhajo svežo kavo.
10) Kava je ena glavnih surovin.
V resnici je kava druga najbolj tržena surovina na svetu, za olje pa je prva. Vendar je brez dvoma ena najbolj priljubljenih.
Potreba po kavi je dobra za razvojni svet, saj je 90 % kave pridelano ravno v teh državah, medtem ko se večina te kave pije v razvitih delih sveta. Glavno je, da trgovina z izbrano kavo prinaša denar v revne države.
11) Dva najbolj priljubljena napitka na Zemlji sta voda in kava.
Pravzaprav ni presenetljivo, ko se nad tem zamislite. Kava je prvi napitek, ki si ga veliko ljudi vzame zjutraj po vsem svetu. Kava se je v moderni dobi zaradi različnih razlogov postavila v jedro številnih kultur po vsem svetu.
Kava je velik del svetovnega gospodarstva, zato je bilo zaskrbljujoče, ko so jo označili za nekaj slabega. Na srečo se je to spremenilo in raziskave so pokazale, da je kava zdrava in da si jo lahko ljudje po vsem svetu privoščijo dnevno.
12) Beseda kava izvira iz arabskega qahwah, ki je bila prvotno izraz, ki je označeval vino.
Izraz qahwah je označeval temen napitek, kar je bilo ravno rdeče vino. Rahlo drugačen izraz qahwa pa je pomenil napitek "omejujoč okus k hrani". Za temi izrazi stoji izvor besede kava, ki je podoben v vseh svetovnih jezikih. Druga legenda pravi, da beseda izvira iz imena območja Caffa v Etiopiji, kjer se je kava začela gojiti.
13) Kava lahko nadomesti fosilna goriva.
Kavni zrna so vnetljiva in znanstveniki menijo, da bi lahko nadomestila fosilna goriva kot enega naših glavnih virov energije in goriv.
Leta 2011 so britanski inženirji ustvarili vozilo, ki vozi na kavna zrna, in presegli rekord najhitrejšega avtomobila, ki deluje na okolju prijazno gorivo. Nekega dne morda kava ne bo "poganjala" samo nas, temveč tudi naša vozila.
14) Kava je bila prvotno hrana, ne pijača.
Prve afriške plemenske skupine so kavo uživale, niso pa iz nje naredile okusnega napitka, ki ga danes poznamo. V kombinaciji kavnega zrna s maščobo se ustvari energijska kroglica, ki se žvečila in telesu zagotavlja kofein.
No, mastne energijske kroglice ne izgledajo tako okusne kot skodelica ledenega espressa, vendar je to dober način, kako hitro pridobiti energijo. Kaj menite? Ali bi bilo na svetu ali pri nas povpraševanje po takih kroglicah?
15) Pri ljudeh, ki pijejo ustrezno količino kave, je manjša verjetnost, da bi se pri njih razvil Alzheimerjeva bolezen ali demenca.
Vse to potrjuje študija iz leta 2009. Primerna količina je v študiji definirana kot med tremi in petimi skodelicami na dan.
Še ena zdravstvena korist kave je, da si vzamete skodelico pred športnim nastopom ali treningom. Imate več energije in vaše mišice bolje delujejo. Tudi zato je kofein sestavni del velike količine prehranskih dopolnil za športnike.
16) Po legendi je kavo odkril etiopski pastir, katerega koze so pojedle plodove tega grma.
V etiopskem območju Caffa se kava prideluje že stoletje. Po legendi so tam lokalni pastirji opazili, da so po zaužitju te rastline njihove živali postale veliko bolj aktivne, zato so odkrili blagotvorne učinke kavnice. Kakšna je resnica, ne vemo, vendar smo vseeno hvaležni za odkritje kave!
Še želite izvedeti več o kavi, imamo za vas članek o praženju kave.
