- Dominik Škoda
- 6335 pogledi

Kaj opredeljuje vietnamsko kavo?
- bogata zgodovina razvoja od leta 1700
- dediščina sort, ki zagotavlja originalen, okusen okus vietnamske kave
- mešanje zrn za raznolikejši, bogatejši okus
- edinstveno podnebje in mikroklima za gojenje najširšega spektra kav na svetu
- nižja temperatura, daljše praženje na temno barvo, brez zažiganja
Vietnam je zgodovinsko ena najpomembnejših držav vključenih v gojenje kave, danes je drugi največji svetovni proizvajalec kave (prvi je Brazilija). Ta kava je izjemno presenečenje za večino potrošnikov kave.
Zgodovina kave po vsej Jugovzhodni Aziji sega v čase nizozemske in francoske kolonizacije v 18. in 19. stoletju. Okoli leta 1890 so Francozi ustanovili uspešno industrijo kave v več krajih v regiji Annam, gorski planoti, ki se razteza čez več držav. Kar se tiče kave, sta Laos in Kambodža verjetno starejša igralca kot Vietnam. Končno je Vietnam postal vodilni proizvajalec kave v celotni Jugovzhodni Aziji.
Vietnam in Jugovzhodna Azija imajo fascinantno topografijo. Lokacija v gorskih območjih s prevladujočimi vetrovi je optimalna. Tukaj so severno orientirani pobočja, ki imajo popolnoma drugačno podnebje kot južna pobočja, obsežna območja z nadmorsko višino, ki so prava za različne vrste kave. Zaradi tega, skoraj vse vrste kave lahko gojijo na tem mestu, kar je šteto za idealno, ali "domače" podnebje, do višine 3600 čevljev (približno 1200 m).
Iz dežele, kjer se goji vietnamska kava prihaja pol ducata edinstvenih vrst in sort, med njimi Arabica (in "izvorna" Sparrow, ali SE, Arabica), Robusta, Excelsa (včasih imenovana Chari), Liberica, Catimor in drugi.
Kaj opredeljuje vietnamsko kavo in njeno edinstvenost?
Prvič, topografija Annamitske planote je zelo kompleksna in ustvarja regionalna mikroklimatska območja, ki so bila opažena že pred več kot sto leti in se uporabljajo za maksimiziranje raznolikosti vrst in sort fižola. Obstajata dva osnovna pristopa k kavi - prvi je izvor pred mešanjem več izvorov.
V Jugovzhodni Aziji je visoka raznolikost fižola z več izvori, mešan pristop k kavi se zdi naraven. Mešanje različnih vrst fižola in sort je po svoji naravi boljše pri doseganju širokega spektra okusov, vztrajnosti v okusu, sofisticiranega vonja, okusa ledenih kav in celotnega občutka v ustih.
Naši lastni javni okusni testi kažejo, da 70 % potrošnikov bolje reagira na mešane vrste mešanic kave in višje ocene so bile dodeljene kavi Robusta pred Arabica. Komentarji med potrošniki so pogosto v duhu "Nisem vedel, da bi kava lahko okusila tako!".
Zrna se na splošno pražijo v tem, kar je označeno kot "masleno olje". Včasih so rastlinska olja uporabljena na zgodovinsko tradicionalni "domači", slog praženja kave vključuje ustvarjanje prevleke zelo podobne karamelu. Učinek z uporabo majhne količine sladkorja, olja in namiga vanilije in kakava. Ta prevleka postopoma črni pri peki in zrna končajo s tanko, trdo lupino.
Zakaj se to dogaja?
Robusta zrna počasi dozorijo na grmu in pogosto nabiralci izberejo nezrele zrna skupaj z zrelimi. Tradicionalni premaz zagotavlja vsem zrnom podobno barvo. Prisotnost nekaj nezrelih zrn ne spremeni celotnega okusnega učinka mešanice. Vendar pa sodobni pridelovalci izbirajo samo zrela zrna, kljub dodatnemu delu.
To je tudi v tehnologijah
Vietnamski slog kave ni edinstven samo za Vietnam. Priljubljen je v Laosu, Kambodži, Tajs ki in drugih regijah. Način kuhanja je nizko-tehnološki, s preprostim kovinskim filtrom imenovanim Fin filter (verjetno izvira iz Kambodže v letu 1800). V Vietnamu ljudje ne pijejo kave na poti. Sedijo v kavarnah ali doma in kuhajo kavo po posameznih porcijah. Fin filter deluje tudi odlično za ustvarjanje velike ledenih kav.
Vietnamski čaji so tudi edinstveni
Primarni čajni regioni so v Vietnamu blizu "baze" v Annamitski planoti v zgornjem delu Južnega Vietnama. Te regije so bile v veliki meri nepoškodovane med političnimi pretresi prejšnjega stoletja. Velike čajne rastline, ki uspevajo v tem popolnem okolju, imajo korenine, ki so stoletja stare. Stare čajnice še vedno stojijo, čeprav so modernizirane.
V naši ponudbi so trenutno naslednje vrste vietnamske kave:
Imamo članak za vas o praženju kave ali zelena kava, in tudi druge zanimivosti o kavi?
(vir slike: visimex.com)
