Kako in kje se kava prideluje?

Kavni grm je del botaničnega razreda rubiace in reda coffea. Od mnogih vrst coffea se za proizvodnjo kave najpogosteje uporabljata dve glavni vrsti: Arabika in Robusta. Arabika je nežnejša in ima manj kofeina kot Robusta. Arabiko so arapi prinesli v 15. stoletju iz vzhodne Afrike v Arabijo. Robusta je močnejša in ima več kofeina, kar jo naredi bolj spodbudno. Arabika raste v višje, hladnejše regije, medtem ko Robusta preferira tropske ravninske regije.

Kavni grm lahko doseže višino od 3 do 13 metrov, vendar je na plantažah običajno vzdrževan na višini od 1,5 do 3 metra za lažje obiranje. Potrebnih je osem mesecev, da se iz kavnega zrna razvije rastlina, primerna za sajenje, in dodatnih 2 do 6 let, preden je mogoče opraviti prvo žetev. Kavni grmi cvetijo enkrat letno in oddajajo vonj, podoben jasminu. Zrela kavna jagoda je lahko na kavnem grmu hkrati s cvetovi. En odrasel kavni grm lahko proizvede od 5 do 8 kilogramov kavnih jagod, od katerih je mogoče pridobiti 1 do 2 kg kavnih zrn.

Kavni grmi potrebujejo tropsko podnebje za rast in so občutljivi na ekstremne temperature, ne glede na to, ali so nizke ali visoke.

Kavni grmi imajo specifične zahteve glede tal in podnebja. Idealna tla za kavne grme so globoka, bogata z organsko snovjo in dobro odcedna. Kavni grmi potrebujejo tudi redne padavine, vendar je pomembno, da niso izpostavljeni predolgemu obdobju suše.

Žetev kave

Ko kavne jagode dosežejo svojo zrelo rdečo barvo, je čas za žetev. Žetev se običajno izvaja ročno, pri čemer delavci previdno izbirajo le zrele jagode. Po žetvi se kavna zrna obdelujejo z različnimi metodami, da se odstrani zunanji lupina in meso, kar pušča le čista kavna zrna.

Obdelava kave

Obdelava kavnih zrn je ključni korak, ki lahko močno vpliva na okus končne kave. Obstajajo različne metode obdelave. Vsaka metoda ima svoje prednosti in slabosti ter lahko kavi doda edinstvene značilnosti.

Po obdelavi se kavna zrna sušijo na soncu ali v sušilnih strojih, dokler ne dosežejo optimalne vsebnosti vlage. Potem so zrna skladiščena, preden se pošljejo na praženje. Praženje je naslednji ključni korak v procesu proizvodnje kave, kjer se zrna segrevajo na visoke temperature, kar povzroča kemične reakcije, ki oblikujejo značilen okus in aromo kave.

V Češki republiki je kava zelo priljubljena pijača in jo veliko ljudi uživa vsak dan. Ne glede na to, ali imate raje močno espresso, latte macchiato ali klasično črno kavo, je pomembno, da se zavedate, koliko dela in skrbi je vloženo v gojenje in obdelavo kavnih zrn, ki končajo v naših skodelicah.

Gojenje kave po svetu

Kava se goji v mnogih državah po svetu, predvsem v Ameriki, Afriki in Aziji. Obstajajo države z majhno, a edinstveno proizvodnjo, in nato države, ki proizvajajo ogromne količine zelene kave.

V zadnjih dveh desetletjih je prišlo do več sprememb v vrstnem redu največjih svetovnih proizvajalcev kave. Tukaj je seznam 10 največjih proizvajalcev kavnih zrn na svetu po podatkih iz leta 2014:

  1. Brazilija - 2.720.520.000 kg
  2. Vietnam - 1.650.000.000 kg
  3. Kolumbija - 750.000.000 kg
  4. Indonezija - 540.000.000 kg
  5. Etnopija - 397.500.000 kg
  6. Indija - 344.760.000 kg
  7. Honduras - 279.000.000 kg
  8. Meksiko - 240.000.000 kg
  9. Uganda - 240.000.000 kg
  10. Gvatemala - 210.000.000 kg

Poleg teh glavnih proizvajalcev se kakovostna kava goji tudi v drugih državah, kot so Kostarika, Panama, Peru, Ekvador, Kuba, Zimbabve, Tanzanija, Kenija, Malavi, Tajska, Laos, Mjanmar, Nepal in Kitajska.

Povezani izdelki

Oglejte si članke avtorja
Dominik Škoda

Lastnik in direktor podjetja GourmetKava s.r.o., ki že 11 let upravlja spletno trgovino s sveže praženo kavo in pripomočki za alternativno pripravo kave. Imetnik prestižnega certifikata Barista Skill Foundation s strani The Specialty Coffee Association. Prav tako ljubitelj narave, ustvarjanja in glasbe.