- Dominik Škoda
- 12526 pogledi
- 0 komentarji
Kako dobro poznate različne vrste kavnih zrn? In veste, kako se razlikujejo med seboj?
Ko slišimo „vrste kave“, večini ljudi pade na pamet razlika med espresso, cappuccino ali latte. Vendar pa zdaj ne bomo govorili o vrsti pijače, temveč bomo prišli do korenin, bolj natančno do kavnih zrn. In ta obstajajo v številnih vrstah. Spoznajte z nami štiri najbolj razširjene.
Kavovec Arabica
Do 70 % svetovne proizvodnje kave predstavlja Arabica (Coffee arabica) in ima za to veliko dobrih razlogov. Predvsem se odlikuje po slažjem okusu in nižji kislosti.
Največji izvoznik te kave je nedvomno Brazilija, vendar visoko kakovostna pridelava prihaja tudi iz nekaj drugih držav. Arabica se goji na višjih nadmorskih višinah v območjih, kjer pogosto pada dež. Zaradi zahtevnosti gojenja je njena cena nekoliko višja, vendar mnogi ljubitelji kakovostne kave z veseljem plačajo dodatno za nepozaben okus Arabice.
Mi za vas uvažamo Arabico tako iz Brazilije, kot tudi iz Gvatemale, Kostarike, Kube, Etiopije, Kolumbije ali Kenije. Če ne veste, katero destinacijo izbrati, priporočamo ugodno pakiranje Arabico iz celega sveta.
Kavovec Robusta
Drugi na mestu glede priljubljenosti in razširjenosti je Coffe caniphora alias Robusta, ki je verjetno dobila svoje ime zaradi močnega, izrazitega okusa.
Imenuje se visok delež kofeina, zaradi česar je, glede na zahteve za gojenje, bolj odporna kot Arabica, saj kofein deluje v rastlini kot naravni odbijač insektov.
Pogosto se lahko srečate z mešanico kave Arabica in Robusta (običajno v razmerju 3:1). Če pa želite uživati v Robusti kot taki s tipičnim čokoladnim okusom, izberite enovoljno kavo.
Med manj poznanimi in redko razširjenimi vrstami kavovcev sta Coffee liberica in Coffee liberica različica Dewevrei.
Kavovec Liberica
Raste samo v posebni klimi, zato so žetve običajno majhne. Če pa vam se kdaj ponudi možnost, da okusite Liberico, to zagotovo storite. Čaka vas sadno do cvetlične aroma in rahlo leseni okus.
Kavovec Excelsa
Dejansko gre za sorodno Liberici, ki raste predvsem v jugovzhodni Aziji in predstavlja le del celotne proizvodnje kave. Njegov okus se odlikuje z izrazitejšo kislostjo s sadnim pridihom. Med ljubitelji kave ima zagotovo svoje privržence.
V naši spletni trgovini se držimo tradicionalnih vrst, torej predvsem Arabice.
Kdor si želi okusiti Robusto, jo uvažamo neposredno iz Indije, zato je obdelana na tradicionalen edinstven način, zaradi česar je res močna in zelo intenzivna.
Lahko poskusite tudi mešanice, za espresso bo popolna Pura Vida – kombinacija Robustae in pet vrst Arabice, iz Vietnama pa je prišla kava Trung Nguyen, v kateri poleg Arabice in Robustae najdete še kavo Chari in Catimor.
Splošno rod kavcev ima do sto različnih predstavnikov, vendar daleč niso vsi umetno gojeni z namenom proizvodnje kave.

Komentarji (0)